La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, presentarà el dimecres 30 de gener, El cercle màgic. Assaigs sobre cultures, pobles i nacions (1973-2008), de Joan Francesc Mira amb edició de Beatriz Santamarina i Teresa Vicente. L’acte de presentació tindrà lloc a la llibreria Fan Set (carrer Sant Ferran, 12), a les 19 hores, i en ell està anunciada la participació, junt amb l’autor, de Josepa Cucó (catedràtica d’Antropologia Social de la UV) i de Teresa Vicente (una de les coordinadores del llibre). El llibre està publicat en la col·lecció Arxius i Documents i es pot comprar en llibreries i en la botiga online del Magnànim: www.alfonselmagnanim.com.

Dialèctica entre cultura, identitat i nacionalisme

Aquest volum recopilatori i recull una meditada i consensuada selecció de textos de Joan Francesc Mira. Aquests tenen en comú el seu interés antropològic, malgrat que van ser redactats i publicats sota diferents formats i dins d’un marc cronològic de gran abast (des de la dècada de 1970 fins, pràcticament, els nostres dies). Aquesta periodicitat ens dóna idea de la prolífica producció de Mira, al mateix temps que el seu interés pioner per l’antropologia el situen, ja en els anys setanta, en una figura fundacional d’una disciplina acadèmica llavors emergent. De fet, els textos recopilats en aquestes pàgines ofereixen una anàlisi relacional d’alguns dels ítems que han marcat la trajectòria intel·lectual de Mira, com és la construcció dialèctica entre cultura, identitat i nacionalisme, en un sentit ample i plural, i sempre sota la seua excepcional lent antropològica.

Pioner de l’antropologia valenciana

D’alguna manera, amb aquest llibre es tanquen els resultats del projecte d’investigació encarregat pel Museu Valencià d’Etnologia a la Universitat de València l’any 2016. Aquella recerca tenia com a objectiu donar a conèixer la important tasca que va dur a terme Joan Francesc Mira com a antropòleg i comprenia l’inventari dels materials que l’autor encara conservava, així com entrevistes per a recopilar el seu testimoni en primera persona. Eixe primer període de treball va culminar amb l’exposició Joan Francesc Mira: l’ofici de mirar i escriure al Museu Valencià d’Etnologia (desembre 2016-abril de 2017). Retrospectiva que a continuació va anar a la Universitat de València i després a la Universitat Jaume I de Castelló, quan es va batejar amb el seu nom l’Aula Magna de la Facultat d’Humanitats i Ciències Socials.

Ara, el llibre que veu la llum culmina aquest reconeixement a la figura del Mira antropòleg, potser menys coneguda que altres vessants de la seua trajectòria intel·lectual, com és la seua interminable i guardonada producció literària. Els textos reeditats en aquest llibre reflecteixen l’excepcional capacitat de Mira per a mirar i escriure des d’una perspectiva antropològica, la qual ha continuat present al llarg de la seua vida.