Amb motiu de la celebració el pròxim 8 de març del Dia Internacional de la Dona Treballadora, la Banda Simfònica de Dones de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Diputació de València, amb la participació de l’Ajuntament de València, col·laboraran en un concert en el qual es reivindicarà la importància de la dona en l’àmbit musical i cultural. Aquest concert, d’entrada lliure i gratuïta, es realitzarà el diumenge 10 de març a les 18.00h en el Palau de la Música de València.

Des de 2015, la FSMCV celebra aquesta data amb un concert commemoratiu que serà interpretat i dirigit exclusivament per dones, per a donar visibilitat a les nostres compositores, directores i músiques. En aquesta ocasió, la Banda de Dones, sota la batuta de la directora designada per a 2019, Marita Primo Rocher, incorporarà al programa del concert l’estrena mundial de la Suite de les Séquies, un ambiciós projecte de composició activat des de la Diputació de València.

La Suite de les Séquies ha sigut creada per huit excel·lents compositores valencianes, com són Sara Galiana, Il·luminada Pérez, Esther Torró, María José Belenguer, Claudia Montero, Raquel Sánchez, Miriam Pascual i Celia Rivero. El motiu central sobre el qual pivota la suite són les huit séquies del riu Túria, que constitueixen un referent patrimonial reconegut per la UNESCO a través del Tribunal de les Aigües de València.

Els moviments que conformen aquesta suite per a banda són: Quart (per Sara Galiana), Benager i Faitanar (per Il·luminada Pérez), Tormos (per Esther Torró), Mislata (per María José Belenguer), Mestalla (per Claudia Montero), Favara (per Raquel Sánchez), Rascanya (per Miriam Pascual) i Rovella i Xirivella (per Celia Rivero). D’aquesta forma, s’ha desenvolupat en el seu conjunt una peça única, a través de la qual es vol divulgar el treball de les compositores valencianes en l’àmbit de la creació bandística, sense desmerèixer el particular estil que li confereix cadascuna de les autores, i creant en el seu conjunt una obra de gran versatilitat tímbrica.

Una aposta conjunta per la nostra música i patrimoni

Com s’ha destacat des de la Diputació de València de València, per a la cultura i el món rural valencià, les séquies han sigut des de l’antiguitat un element vital del nostre paisatge; han sigut, a més, un element vertebrador de les relacions socials i de la cultura al voltant de la terra. Per tot això, la Suite de les Séquies vol retre homenatge a totes les dones que han format part fonamental del desenvolupament no solament agrícola, sinó també social i econòmic del nostre territori. Per a completar la presentació, la Diputació ha volgut, que el concert es fera en una data tan assenyalada com el Dia Internacional de la Dona, i que la interpretació anara de la mà d’una formació tan icònica i referencial com és la Banda Simfònica de Dones de la FSMCV.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat la seua satisfacció per veure com «els programes de cultura habituals de la Diputació han sigut tan permeables a les polítiques inclusives, així com per tot el treball que s’ha estat realitzant amb perspectives de gènere». Per això, «exemples com el concert del dia 10 de març ajuden a dignificar i potenciar el paper de la dona, no solament presents en la cultura contemporània, sinó a més conformant una societat més justa».

Per a Gloria Tello, presidenta del Palau de la Música i regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, «el Palau, l’ajuntament i la ciutat de València no podien obviar una presentació com aquesta. El nostre compromís amb un Palau Obert ens porta a estar al costat de totes aquelles iniciatives que apoderen a les dones, i molt més si cap quan un mateix projecte arreplega els valors essencials del nostre patrimoni cultural i musical, així com l’esforç que realitzen milers de músiques en el seu treball quotidià».

Pedro Rodríguez, president de la FSMCV, ha volgut afegir que «el concert del Dia Internacional de la Dona que ofereix la Banda Simfònica de Dones de la FSMCV és d’un gran valor simbòlic cada any i en ell posem tota la nostra obstinació per mostrar la gran qualitat i valor del treball de les nostres músiques, compositores i directores, des de fa segles fins a l’actualitat. Enguany, a més, ho celebrem estrenant la Suite de les Séquies, que ens sembla una gran iniciativa per part de la Diputació de València per a divulgar el gran treball de les nostres compositores en l’àmbit bandístic».

Amb motiu d’aquesta composició, i pensant en la pròxima edició d’un disc que arreplegue aquesta singular peça, s’ha volgut acompanyar la Suite amb huit composicions poètiques que formaran part del posterior llibret d’acompanyament. Els textos han sigut coordinats per la poeta Maria Josep Escrivà, amb la participació de figures referents de la lírica valenciana, com Isabel Robles, Teresa Pascual, Encarna Sant-Celoni, Consol Martínez Bella, Begonya Mezquita, Begonya Pou, Isabel Canet i la mateixa María Josep Escrivà.

Presentació i Concert

Previ al concert que oferirà la Banda de Dones de la FSMCV el dia 10 de març, i una hora abans, a les 17.00 h, al mateix Palau de la Música, tindrà lloc una breu presentació del projecte, amb l’assistència de la presidenta del Palau i regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, del diputat de Cultura, Xavier Rius i del president de la FSMCV, Pedro Rodríguez. La breu presentació comptarà amb la lectura en primícia dels poemes compostos per a l’acompanyament de la Suite de les Séquies. A continuació, a la Sala Iturbi del Palau de la Música es realitzarà el concert, que consta de dues parts diferenciades. La primera part, l’estrena de la Suite de les Séquies, i la segona, obres escollides de Ferrer Ferran, Carlos Pellicer i Dirk Brossé.

A més d’aquest concert, la Diputació de València està actualment ajustant una original iniciativa orientada al camp professional de la música, com són les classes magistrals que en breu impartirà la professora Mercedes Padilla. Aquestes classes han sigut pensades per a reforçar aspectes de la tècnica musical en aquelles dones que volen avançar en la composició o en la direcció de banda i orquestra.

Més de 180 sol·licituds per a formar part de la Banda Simfònica de dones de la FSMCV en 2019

Per al present concert especial del Dia Internacional de la Dona, organitzat la FSMCV, s’ha volgut retre homenatge a l’escriptora i periodista valenciana Didín Puig i Grau.

Sobre l’escenari la Banda de Dones de la FSMCV estarà formada per 80 dones, que actuaran sota la batuta de la directora d’enguany, Marita Primo Rocher.

Marita Primo ha volgut manifestar que per a ella «dirigir la Banda de Dones de la FSMCV és un càrrec que adquirisc amb una gran responsabilitat i amb molta il·lusió i energia. El meu objectiu és transmetre tota aquesta il·lusió a totes les integrants d’aquesta formació i estic segura que treballarem amb gran rigor per a aconseguir un treball artístic de gran qualitat».

També insistia Primo, «aquest és un concert molt bonic perquè mostrarem a la dona en diferents disciplines artístiques com són la dansa, l’art dramàtic, el teatre, la literatura… Estrenem la ‘Suite de les séquies’, que és una obra de gran qualitat i molt variada perquè cada moviment té una personalitat pròpia per estar compost per una compositora diferent i el resultat és exquisit. Tenim moltes ganes d’aquest concert i de mostrar el talent femení», ha continuat Marita Primo.

Més sobre la Banda de Dones de la FSMCV

La FSCMCV ha rebut 184 sol·licituds per a formar part de la banda de Dones en 2019. D’aquestes sol·licituds 41 han sigut d’Alacant, 19 de Castelló i 124 de València.

La Banda de Dones és una iniciativa de la FSMCV posada en marxa en 2015 amb l’objectiu de donar veu a les dones en l’àmbit musical, silenciades durant segles, mitjançant el reconeixement del seu treball dónes de la interpretació, la direcció, la composició o la gestió.

Entrades al concert fins a completar aforament

L’entrada al concert és lliure i gratuïta fins a completar aforament i es podrà retirar una hora abans del concert en la mateixa taquilla del Palau de la Música.