La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà hui, dijous 7 de març, en la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset (Pl. Forn de Sant Nicolau, 4 València) el llibre Crònica parcial (1971-1987), d’Enric Banyuls. Està publicat dins de la col·lecció Moment. Memorialística, dirigida per Xavier Serra, qui participarà en la presentació juntament amb Rosa Ureña (viuda d’Enric Banyuls) i Víctor Labrado (autor del pròleg del llibre). El llibre està disponible a la venda en llibreries i en la nostra pàgina web.

Crònica lúcida

Centrada en els anys de l’anomenada Transició, Banyuls ofereix una crònica lúcida i amena de les inèrcies socials del franquisme i de l’activisme polític i cultural d’aquells anys: grups de joves i adolescents polititzats que s’enfrontaven al règim de la dictadura i que, més tard, defraudats pel tripijoc electoral, cercaren noves formes de somoure la societat en què vivim.

Enric Banyuls, nascut a Corbera, la Ribera Baixa, (1954-2018). Estudià a l’Escola de Belles Arts de València, però fou rebel als plantejaments academicistes. Participa en l’agitació política subversiva dels darrers anys del franquisme ien els primers moviments ecològics. Formà part d’un grup de teatre independent (Teatre del Clarobscur). Més endavant, milità activament en els partits valencianistes (Unitat del Poble Valencià i Bloc Nacionalista Valencià). Durant vint anys, i fins a la dissolució de la banda, va ser un dels músics del grup Al Tall.

Però sobretot, confegí al llarg dels anys una obra pictòrica i escultòrica ambiciosa i sense concessions, que no tingué facilitats d’accés als circuits galerístics comercials.