L’IES Vilafranca (Vilafranca, Els Ports) i l’IES Enric Valor (Pego, La Marina Alta) han estat guanyadors dels primers Premis d’Investigació Jove promoguts per la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià i Escola Valenciana amb el suport de la Institució Alfons el Magnànim i de Caixa Popular. El jurat, reunit a la seu del Magnànim al Centre Cultural La Beneficència, va premiar els treballs Anàlisi climàtica de Vilafranca (Els Ports), realitzat per l’alumnat de 3r d’ESO de l’IES Vilafranca, i Els 5 de Pego: un treball d’investigació des de l’aula a l’arxiu, obra dels alumnes de batxillerat de l’IES Enric Valor de Pego. Els premis van ser lliurats dies passats als centres educatius respectius per representants de les entitats organitzadores i patrocinadores.

 

Foment de la investigació i del treball cooperatiu

 

Els Premis d’Investigació Jove són el resultat  d’una iniciativa innovadora compromesa amb la tasca dels docents valencians i adreçada a estimular els hàbits investigadors i l’interés per l’entorn, la història i el patrimoni de les comarques, així com a impulsar el treball cooperatiu entre l’alumnat dels centres.

 

El jurat estava integrat pel director del Magnànim, Vicent Flor; el director de Relacions Institucionals i RSC de Caixa Popular, Francesc Alòs; Alfred Ramos, representant de la directiva de la FIECOV, i Adela Costa, representant d’Escola Valenciana.

 

Els treballs guanyadors dels primers Premis d’Investigació Jove han sigut:

  • Modalitat ESO: el treball Anàlisi climàtica de Vilafranca (els Ports) fet per alumnat de 3r d’ESO de l’IES Vilafranca. El treball ve signat per Àlex Andrés, Ruth Carceller, Amàlia Honrubia, Enric Monfort i Javier Vives.
  • Modalitat Batxillerat: el treball Els 5 de Pego: un treball d’investigació des de l’aula a l’arxiu realitzat pels alumnes Andrea Arbona, Cèlia Bañuls, Marina Bañuls, Laura Cardona, Marta Dominguis, Lara Moll, Dèlia Piera, Anna Ribera i Maria Sesé. L’equip ha estat dirigit pels professors Joan R. Morell i Carles V. Siscar. Tot l’alumnat és de l’IES Enric Valor de Pego (Marina Alta).

Els premis tenen una dotació econòmica de 500 € per als autors i autores i un lot de llibres per al centre, els quals seran lliurats pels centres d’estudis membres de la FIECOV de les respectives comarques. A més el jurat ha demanat a la FIECOV la possibilitat de publicar els treballs en el format adient per tal de difondre aquestes investigacions i encoratjar els estudiants i el professorat a participar en la segona edició la convocatòria, la qual es farà pública pròximament i s’atendrà al cicle escolar 2019-2020.