El Museu de Prehistòria de València, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, presenta, el pròxim dimecres 27 de març, l’exposició temporal “Galaicos. Un pobo entre dous mundos”, organitzada pel Servicio de Turismo-Rias Baixas de la Diputación Provincial de Pontevedra. La mostra, comissariada per Antoni Nicolau i Rafael M. Rodríguez, uneix paisatge i patrimoni, posant en valor la cultura galaica mitjançant una selecció de més de 60 objectes arqueològics, fotografies i il·lustracions i està concebuda com una mostra itinerant que viatja des de Madrid fins a València per a tornar a l’Atlàntic, com a símil de la confluència de tradicions culturals entre dos mons, el Mediterrani i l’Atlàntic.

Es tracta d’una exposició de divulgació, didàctica i explicativa, que combina objectes originals, rèpliques, imatges, il·lustracions, textos i recursos audiovisuals i que parteix de la tesi que el Nord-est peninsular era una regió que s’integrava en els circuits comercials que s’obrien i s’expandien des del Mediterrani. La seua posició central, feia d’aquest territori un lloc de confluència de tradicions culturals i gran activitat comercial.

Un espai de confluència entre el món atlàntic i el mediterrani

La historiografia arqueològica actual ha documentat que, ja des del Bronze Final, el Nord-est peninsular, especialment la zona de les Ries Baixes, va estar integrada en circuits d’intercanvi de llarg recorregut. La façana atlàntica funciona baix la mateixa tradició fins al trànsit entre el segon i primer mil·lenni abans de Crist, baix l’expansió Fenícia per tot el Mediterrani. El comerç i contacte començaran a ser fluids al segle V a. C., quan l’Atlàntic s’obri al Mediterrani, intensificant-se després del final de la Segona Guerra Púnica, on es converteix una terra coneguda per la seua riquesa de recursos, especialment miners, que provoca l’interés de Roma. La conquesta de Roma conrearà una reestructuració social, econòmica i territorial que transformarà Gallaecia per a sempre. Aquesta regió allunyada anirà evolucionant, fins a convertir-se en un gran espai dinàmic d’on eixiran un bon nombre de personatges d’importància política, cultural o religiosa.

L’exposició es planteja com un viatge que manté el Nord-est peninsular entre dos mons, la cultura atlàntica i la cultura mediterrània. La mostra s’articula en cinc àmbits cronològics: ‘Camperols i guerrers? Edat del Bronze Final (1500-800 aC)’; ‘Poblats fortificats de la Primera Edat del Ferro (800-400  aC)’; ‘L’Atlàntic s’obri al Mediterrani (400-19 aC)’; ‘En l’esfera de Roma: Gallaecia (segles I-III)’; i‘La província de Gallaecia (finals del segle IV-segle VI)’. Al llarg d’aquests diferents àmbits, els i les visitants obtindran una visió de l’evolució i la transformació social i cultural de les comunitats galaiques, amb la caracterització i l’evolució de les unitats domèstiques com a fil conductor.

Una mostra que obrirà al públic el 27 de març

El dimecres 27, el Museu de Prehistòria de València oferirà una roda de premsa per a presentar l’exposició davant els mitjans de comunicació valencians, on participaran Antoni Gaspar, president de la Diputació de València; Carmela Silva, presidenta de la Diputación de Pontevedra; Mª Jesús de Pedro, directora del Museu de Prehistòria; i els comissaris Antoni Nicolau i Rafael M. Rodríguez. La roda de premsa tindrà lloc a la Sala d’Exposicions Temporals del museu, a les 12.30 hores. Per altra banda, la mostra s’obrirà al públic a les 20.00 hores, després de la conferència de Nicolau i Rodríguez, que tindrà lloc a les 19.00 hores.