La Diputació de València ha fet un pas més en l’impuls de la creació del Consorci del Consell de l’Horta de València i ha aprovat, en sessió plenària, el conveni per a la constitució de la que serà l’entitat encarregada de la gestió de l’Horta. El Consorci Consell de l’Horta naix de la mà de la Diputació, l’Ajuntament de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en el marc de la Llei 5/2018 de l’Horta de València.

La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha defensat l’aprovació d’aquesta moció durant la sessió plenària i ha assenyalat que “la creació del Consell de l’Horta de València és el colofó d’una legislatura en la que el Govern del Botànic ha realitzat un treball intens per desenvolupar una política agrària en l’Horta”.

Amigó ha assegurat que “aquest govern, en només quatre anys, ha estat capaç d’aprovar la Llei de l’Horta de València, el Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta (PATH), les línies mestres del Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta (PDA) i, ara, el Consell de l’Horta”.

L’expedient per a la constitució del Consorci compta amb l’informe favorable de la Secretaria General de la Diputació i de la Cap de Servei de Medi Ambient, i ha sigut aprovat per majoria absoluta en la sessió plenària ordinària de la corporació provincial.

El conveni, que consta de 7 clàusules, estableix que els estatuts pels quals es regularà el Consell de l’Horta seran aprovats pel màxim òrgan executiu en la seua primera reunió. A més, la quarta clàusula del text crea una Comissió de Seguiment i Control formada per dos representants de la Conselleria, un de la Diputació i un altre de l’Ajuntament de València.

Els objectius principals del Consorci Consell de l’Horta són garantir la pervivència i promoure la dinamització de les activitats agràries; fomentar una agricultura més respectuosa amb el medi ambient i permetre usos i activitats compatibles amb les activitats agràries per a millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori; i fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions que afecten a l’horta i la reconnexió camp-ciutat. La Diputació tindrà dos representants a l’esmentat Consell de l’Horta.