El cicle expositiu sobre la Mare dels Desemparats que ha acollit el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) del 29 de novembre de 2018 al 31 de març de 2019 ha sigut un important atractiu per a les prop de 100.000 persones que han passat pel museu durant el temps d’exhibició. En termes comparatius, més d’un de cada deu habitants de la ciutat de València hauria passat per aquest centre de les idees al llarg dels quatre mesos de mostra.

Arribada la fi del cicle, i amb les noves exposicions del pintor Dubón i el fotògraf Pierre Verger a la vista, el director del museu i un dels comissaris de l’exposició, Rafael Company, ha aprofitat per a fer balanç de la mostra i aportar conclusions: “Hem apostat per explicar el fenomen de la Mare dels Desemparats amb el rigor que ens caracteritza com a museu, amb un cicle expositiu obert a tota mena de públic, i hem oferit una experiència irrepetible amb un consens social molt ampli”.

“Al principi vam rebre algunes crítiques, però hem comprovat que, a mesura que diferents persones, amb diferències ideològiques enormes entre si, s’acostaven al museu, anaven canviant la seua percepció sobre l’exposició, arribant a públics de tota mena sense importar les seues creences, procedències o coneixements sobre la matèria”, ha assenyalat el director.

“Ha sigut una exposició amb la qual aquest museu ha quedat satisfet”, ha expressat al seu torn la subdirectora del museu, Carmen Ninet. “Ha suposat una oportunitat per a consolidar als visitants habituals així com per a la captació de nous públics, tant de la ciutat de València com de municipis que han acudit per primera vegada a aquest museu”. “Per l’avaluació que hem fet en el tu a tu, eixos visitants s’han anat contents i esperem que s’apunten al MuVIM ja per sempre”.

La consolidació de les visites guiades

Una de les grans fites del cicle, pel qual han passat més de 42.000 persones, ha sigut la gran acceptació que han tingut les visites guiades, amb un considerable increment durant el mes de març, on s’han aconseguit les 1.645 persones atretes per aquest tipus de recorregut didàctic, una quantitat superior a les 60 persones al dia en ple mes faller. La xifra restant de visitants al museu, fins a aconseguir la xifra global de 100.000, correspon al còmput de visites de l’exposició permanent així com a participants de cursos, esdeveniments i tallers.

“Aquest cicle ens ha servit com a forma de consolidació de les visites guiades”, detalla la subdirectora. En els primers dies de març, el MuVIM va aconseguir el màxim de visites guiades disponibles per a tot el mes fins al final de les exposicions, amb una data de fi que es va prorrogar fins al dia 31. Segons Ninet, aquestes exposicions “haurien donat per a prorrogar molts mesos més”, però “la festivitat de la Mare dels Desemparats marca el calendari i algunes peces havien de tornar als seus orígens”.

Mare dels Desemparats

El cicle d’exposicions de la Mare dels Desemparats ha constat de tres parts diferenciades: ‘Del centre al cim’, ‘Dels marges al centre’ i ‘La imatge multiplicada’. Una ambiciosa proposta que va començar a gestar-se fa pràcticament una dècada i que fins a l’últim dia del mes de març va ocupar totes les sales i espais reservats per a exposicions temporals del museu (excepte la sala de la muralla).

Una mostra que ha intentat il·lustrar, des d’una perspectiva interdisciplinària i amb la voluntat pedagògica que caracteritza a aquest museu, la història cultural d’una icona, verge patrona de València, al llarg dels seus prop de 600 anys d’existència: des de la creació de la confraria medieval vinculada al recinte hospitalari psiquiàtric (el primer del qual es té notícia a Europa), fins als nostres dies.