El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat pel cap de Difusió del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Cabañés; del responsable dels cicles de concerts lligats a la marca Etnomusic, Paco Valiente; i els cantants Uxía i Andrés Belmonte, membre del grup Aljub, han presentat la nova programació de l’Etnomusic Primavera 2019. Un cicle de concerts que començarà el pròxim dijous 9 de maig, amb l’actuació de la cantant gallega Uxía, i que continuarà amb diferents actuacions musicals tots els dijous fins al 20 de juny.

Després de l’èxit  de la darrera edició, on més de 2.500 persones gaudiren dels concerts al Centre Cultural La Beneficència, el Museu d’Etnologia torna a convertir-se, com cada primavera, en l’epicentre de la música folk i del món amb l’Etnomusic Primavera 2019. Com ha destacat el diputat de Cultura, Xavier Rius, “és una proposta de consolidada trajectòria, amb setze anys d’història, i un dels altaveus de la tradició oral i la manifestació musical, lírica i folklòrica com a transmissió de la memòria dels pobles”. Rius també ha destacat que aquest festival “permet als valencians i valencianes gaudir de músics i músiques de tot el món, de tots els territoris de l’Estat espanyol i d’importants grups valencians”.

Francesc Cabañés, cap de Difusió del Museu Valencià d’Etnologia, ha indicat que l’Etnomusic “s’ha consolidat dins de les activitats del Museu Valencià d’Etnologia perquè és important que s’entenga que els espais museístics són cada vegada més dinàmics culturalment”. Cabañés ha remarcat que “sempre s’han intentat fer propostes musicals que tinguen relació amb els vessants tradicional i moderna, on la diversitat cultural és molt important”.

Per la seua banda, Paco Valiente, responsable de l’Etnomusic, ha destacat la paritat de gènere que es presenta en el cartell del festival, on el 50% dels grups estan liderats per una o diverses dones, perquè “la paritat no és una qüestió política, sinó necessària”. També ha volgut destacar que el “festival és pretesament mediterrani, amb un destacat paper del món àrab i el Mediterrani com a pont de cultures”, però també “destaca la presència d’Uxía, la gran dama de la cançó gallega, que aporta una mirada atlàntica, i de Marcelo Mercadante, un imprescindible per a aquelles que amen el tango”.

Així, l’Etnomusic Primavera 2019 consta de set concerts, que tindran lloc tots en dijous al pati del Centre Cultural La Beneficència. Com ja és habitual, el programa està format per grups valencians (Aljub i Pep Gimeno Botifarra en col·laboració amb Ahmed Touzani), grups del territori nacional (Uxía, Hamsa Hamsa i La Banda Morisca) i dues formacions internacionals (el sextet de Marcelo Mercadante i el concert homenatge Las Damas de la Canción Árave).

L’aforament és limitat i l’accés gratuït, prèvia recollida d’entrades en el vestíbul del museu o a través de la web del museu, des del dimarts anterior a cada concert.