Com si d’un abecedari de la prehistòria ibèrica es tractara, les primeres entrades d’Altamira i Atapuerca continuen amb una B majúscula, la de Bolomor , el jaciment prehistòric de la Valldigna que, després de 30 anys d’excavacions i investigacions, s’ha convertit en un tresor científic sobre la vida dels caçadors paleolítics que van habitar el territori a la vora del mar Mediterrani fa 500.000 anys.

L’administració pública –Àrea de Cultura i Patronat de Turisme de la Diputació de València i Ajuntament de Tavernes de la Valldigna– i la comunitat científica –Museu de Prehistòria  de València iServei d’Investigacio Prehistòrica– i universitària –Universitat de València – han sumat esforços per a celebrar el trenté aniversari de les investigacions en la Cova del Bolomor, del 10 al 12 de maig, amb una àmplia programació que inclou xerrades, conferències i una visita científica al jaciment.

El conegut paleoantropòleg i director científic del Museu de l’Evolució Humana de Burgos, Juan Luis Arsuaga, se suma a la gran festa paleolítica de la Valldigna amb una conferència sobre els neandertals i la importància de la investigació arqueològica.

També participaran en l’aniversari altres grans noms de l’arqueologia europea com el propi director d’excavacions en Bolomor, Josep Fernández; l’escriptor i presentador d’Arqueomanía , Manuel Pimentel; Laurence Bourgignon, de l’Institut  National de Recherches Archeologiques Preventives (França); Felipe Cuartero (Universitat Autònoma de Madrid); Mª Jesús de Pedro (Museu de Prehistòria  de València) i Emili Aura (Centre Internacional de Gandia ).

Benvinguda a la Casa de Cultura de Tavernes

L’aniversari arrancarà divendres, 10 de maig, a les 19.00, amb una benvinguda festiva a la Casa de Cultura de Tavernes de la Valldigna que comptarà amb la presència de l’alcalde Jordi Juan; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i els diputats de Cultura i de Turisme de la Diputació de València, Xavier Rius i Pilar Moncho, respectivament.

Arqueologia i turisme

A més de l’inqüestionable valor científic de la Cova del Bolomor, un jaciment en el qual han eixit a la llum restes de focs i habitació humana prehistòrics dels més antics d’Europa, durant aquestes jornades especials, el cèlebre enclavament arqueològic també es reivindicarà com a experiència turística de qualitat.

Tal com avança Evarist Caselles, director del Patronat de Turisme de València, “hem treballat intensament per a acompanyar al gran equip humà de Bolomor en una tasca no sempre reconeguda, en la divulgació del jaciment més enllà de les activitats didàctiques, a través de la creació d’un producte turístic de qualitat que ha rebut l’aplaudiment unànime del públic participant”.

La programació completa per a celebrar el trenté aniversari de la Cova del Bolomor es pot consultar a la web: www.bolomor.com