La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presenta al pati del Centre Cultural la Beneficència (carrer Corona, 36 València) el dimecres 19 de juny a les 19:00 hores el llibre Memòria de la destrucció.La crema de Xàtiva i altres urbicidis, una reflexió sobre com la destrucció de les ciutats s’ha dut a terme en diverses ocasions en la història amb intencions de controlar la població. A l’acte intervindran Purificació Mascarell, coordinadora de l’obra, Carme Pérez Aparicio i Juan-Boris Ruiz-Núñez, dos dels autors, i Enric Estrela, subdirector del Magnànim. L’entrada serà lliure i gratuïta i els assistents podran adquirir allí el llibre, que també es troba a la venda a les llibreries valencianes i a la web del Magnànim.
El llibre es vehicula al voltant de l’urbicidi de Xàtiva durant la Guerra de Successió Espanyola l’any 1707. Felip V va manar cremar Xàtiva com a càstig exemplar a la rebel·lia de part de la població austriacista. Arran d’aquest cas de destrucció de la ciutat, el llibre explora altres esdeveniments històrics en els quals s’han destruït ciutats amb la intenció d’esborrar la memòria col·lectiva dels seus habitants i imposar-ne una nova. Així, es posen damunt de la taula unes accions habituals en la història de la humanitat i, amb una estructura per capítols, n’estudia tant les causes com les possibles conseqüències per a la identitat de les ciutats afectades.
Al text introductori, Mascarell explica que el propòsit d’aquesta obra és “analitzar les formes, els objectius i els significats de la destrucció de les urbs i la gestió de la memòria d’eixa destrucció”. A més, afegeix que s’han dut a terme molts i diversos urbicidis al llarg de la història de la humanitat, com per exemple els d’Hiroshima o Numància, definint el concepte d’urbicidi com “el conjunt d’estratègies militars, econòmiques, culturals o polítiques que, de manera deliberada, busquen destruir una ciutat, la seua ciutadania i tot el que representa”.
Aquesta obra, amb la qual ha col·laborat l’ajuntament de Xàtiva, mostra com la destrucció de la ciutat és un mecanisme que intenta esborrar el passat per a crear una població sense rebel·lia i doblegada al poder establit. Els autors dels textos que componen els llibres són Fernando Carrión, Carlos Thiebaut, Isabel Palomera, Arantxa Llàcer, Carolina Rodríguez, José Luis Gonzàlez, Juan-Boris Ruiz-Nuñez, María Lillo, Asís Pérez, Verònica Zaragoza, Agustí Alcoberro, Joaquim Albareda, Carme Pérez, Vicent Josep Escartí, Pablo Camarasa, Rafael Roca, Germán Ramírez i Carlos Moreno.