Els 266 ajuntaments de la província de Valencia, així com les mancomunitats, disposaran de més temps per a executar les obres del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) 2018-2019, a través del qual la Diputació ha invertit 72 milions d’euros a les comarques valencianes. L’últim ple de la legislatura, celebrat aquest dijous per a resoldre qüestions pendents abans de la constitució de la nova corporació, va aprovar l’ampliació del termini d’execució d’aquestes obres fins al 30 d’abril de 2020.

D’aquesta manera, els ajuntaments tindran més marge per a acabar les obres d’un pla bianual en el qual s’han pogut escometre projectes d’envergadura relacionats amb millores urbanístiques, infraestructures, patrimoni, equipament públic i altres necessitats dels municipis. El SOM és el programa més important de la corporació provincial i arriba tant als xicotets municipis com als de grandària mitjana i les grans ciutats. Al principi, aquestes actuacions havien d’estar acabades abans del 31 d’agost d’enguany, amb possibilitat de pròrroga fins al 29 de novembre.

En l’assignació d’aquestes ajudes s’atenen indicadors socials, demogràfics, econòmics i mediambientals, evitant així qualsevol tipus de discrecionalitat. En el repartiment s’ha tingut en consideració el cens, la superfície del terme municipal, la taxa de desocupació registrada, els costos efectius, els nuclis històrics o l’adhesió al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, entre altres aspectes.

A més de les quantitats que han rebut els municipis de fins a 50.000 habitants per a millorar les seues instal·lacions i serveis, les quatre grans urbs de la província, Gandia, Torrent, Sagunto i Paterna, s’han repartit altres 4 milions d’euros, mentre que València ha destinat la partida rebuda per la Diputació per a millorar la qualitat de vida en les seues pedanies. Les mancomunitats s’han beneficiat d’altres dos milions d’euros d’inversió provincial.

Amb aquesta ampliació del termini d’execució, els municipis es garanteixen poder acabar les obres i no haver de renunciar a l’ajuda que reben de la Diputació, que amb aquesta mesura tracta de facilitar la gestió dels consistoris a l’hora de dur a terme aquestes millores als seus pobles, com ja va fer avançant part d’aqueixes ajudes per a facilitar la planificació i posada en marxa de les actuacions.