Les representants de l’Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina en Orient Pròxim, UNRWA, Raquel Martí i Sara Gimeno, s’han reunit amb la diputada de Cooperació Internacional, Mentxu Balaguer, amb l’objectiu de presentar el balanç de les seues activitats, amb l’objecte de sol·licitar la continuïtat dels projectes que realitza amb el suport de la Diputació de València dirigits als refugiats palestins, així com presentar algunes noves propostes de col·laboració.

 

D’altra banda, també s’ha informat sobre la situació actual de la població refugiada palestina, així com sobre dades, informes i accions recents d’UNRWA relacionats amb la situació de la crisi de l’emigració a causa del conflicte; sobre la situació dels refugiats palestins als campaments de refugiats i a la Franja de Gaza; i sobre la situació en la gestió de les ajudes concedides per la Diputació de València a l’organització.

 

Actualment es tramita des de l’àrea de Cooperació la concessió d’una subvenció per a la realització del projecte ‘Distribució d’aliments per a garantir un nivell de vida digne de les persones refugiades de Palestina en la Franja de Gaza’, a realitzar en la Franja de Gaza, durant l’exercici 2019.

 

El projecte presentat pretén reduir la inseguretat alimentària de les persones refugiades de Palestina en la Franja de Gaza que viuen en situació de pobresa absoluta, a través de la distribució de cistelles alimentàries.

 

 

Un bloqueig d’11 anys

 

La Franja de Gaza es troba marcada pel bloqueig imposat per Israel, que dura ja 11 anys, i que ha deixat a la població gazatí en una situació d’extrema vulnerabilitat. La incapacitat sobrevinguda de la població per a proveir-se de béns i subministraments bàsics, imposada pel llarg bloqueig econòmic i militar, unida a altres factors com la destrucció del teixit productiu, l’altíssim nivell de desocupació o el greu mal infligit a sectors productius bàsics com la pesca i l’agricultura, provoca situacions de gran pobresa i necessitat que han generat una gran dependència dels serveis d’UNRWA. La situació quasi insostenible de la població gazatí demanda d’accions concretes i urgents.

 

Amb el projecte finançat per la Diputació es distribuiran cistelles d’aliments per a aproximadament 1.769 persones en situació de pobresa absoluta que cobriran el 80% de la seua ingesta calòrica diària. Aproximadament el 30% de les persones que es beneficien dels aliments són menors.

 

La diputada de Cooperació Internacional, Mentxu Balaguer, ha explicat que “el compromís de la Diputació amb l’ajuda humanitària en zones de conflicte és evident des de l’àrea de Cooperació Internacional”, destacant, en el cas concret de l’UNRWA, “la tasca d’assistència, protecció i defensa dels refugiats, amb atenció educativa, sanitària i de sensibilització”.

 

L’Agència de Nacions Unides per als refugiats de Palestina en Orient Pròxim, UNRWA, naix amb el mandat de l’Assemblea General de Nacions Unides en 1949 amb l’objectiu de brindar suport d’emergència i iniciar programes d’assistència social a la població palestina refugiada.

 

La Diputació de València, ha col·laborat amb UNRWA Espanya, a través de la seua la Delegació a la Comunitat Valenciana, amb diversos Convenis de col·laboració dirigits a subvencionar projectes d’emergència en l’exterior, ateses les necessitats i sol·licituds realitzades per l’organització.