La temporada dels Debats del Magnànim comença en Ca Revolta (carrer Sant Teresa, 10) el dimecres 30 d’octubre a les 19 hores, amb la sessió ‘Classe obrera i qüestió nacional’, en la qual participaran Vicent Galiana, Andrés Gomis, Jesús Huguet i la periodista Rosa Solbes. Galiana i Gomis han coordinat la reedició del llibre Classe obrera i qüestió nacional, obra mítica de Germania Socialista, recentment publicada per la Institució Alfons el Magnànim dins de la col·lecció Debats. Per part seva, Jesús Huguet, actualment secretari del Consell Valencià de Cultura, va anar en el seu moment militant de Germania Socialista. Com és habitual, l’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de la sala.

Pròxims debats:

Dia: 27 de novembre

Lloc: Col·legi Major Rector Peset

Hora: 19 hores

Vida quotidiana després del comunisme, amb Witold Szablowski, autor del llibre Els óssos que ballen. Històries reals de gent que enyora viure sota la tirania.

Dia: 4 de desembre

Lloc: Col·legi Major Rector Peset

Hora: 19 hores

L’educació: aprendre sobre l’aprenentatge. Amb Antonio Ariño, Francesc Hernàndez, Carles Hernàndez. Francesc Hernàndez i Carles Hernàndez, són autors del llibre L’educació, recentment publicat pel Magnànim dins de la col·lecció Descobrim.

Classe obrera i qüestió nacional és la proposta de Germania Socialista per a donar respostes «davant l’oblit de molts marxistes del problema nacional i davant els nacionalismes que no es plantegen aquesta lluita lligada a la de la classe obrera». Publicat en castellà per l’Editorial Zero en 1978, el text incideix en el debat sobre el paper de les classes populars en el procés de construcció nacional valenciana. Quaranta anys després, recuperem un text rellevant en l’evolució dels debats i reflexions de l’esquerra valenciana per a continuar aprofundint en l’element central d’una proposta que encara avui continua sent essencial: la construcció nacional mitjançant l’acció política concreta, des d’una òptica transformadora i amb les classes populars com a protagonistes.

Germania Socialista va ser un grup de treball polític valencià que va sorgir al voltant de l’any 1970, dins dels corrents de l’esquerra revolucionària de l’època. Situat en el marxisme heterodox, va fer una important tasca teòrica centrada en el País Valencià i va ser pioner en la integració de reivindicacions polítiques vinculades a l’ecologisme, el feminisme i les noves lluites sorgides de Maig del 68. Bona part dels plantejaments del grup sobre la qüestió nacional valenciana van quedar plasmats en el seu manifest de 1972 ‘La classe treballadora davant l’opressió del País Valencià com a poble’. Anàlisi marxista del problema nacional al País Valencià, reescrit, actualitzat i publicat en castellà en 1978 amb el títol Classe obrera i qüestió nacional.

Contacte Vicent Galiana: 670596223 [email protected]

Cites del llibre:

Germania Socialista fa una aproximació a la qüestió nacional que té com a centre i subjecte el País Valencià, amb la seva realitat social complexa i bilingüe i amb la seva perplexitat identitària. Una concepció que analitza i entén el país com és, amb les seves pròpies necessitats, i no com hauria de ser (del pròleg dels editors).

Cap ajust de posicions, ens compensarà de no haver canviat el món, la parcel·la de món que denominem País Valencià (del pròleg de Josep Vicent Marqués en l’edició original).

El dret a l’autodeterminació vol dir que caldrà preguntar al País Valencià quina forma estatal i quin tipus de relació vol amb els altres pobles ibèrics. Simplement això. (pàg. 138).