El control de les fugides d’aigua amb comptadors per al reg, el monitoratge del consum elèctric o l’anàlisi del trànsit mitjançant càmeres per a reduir emissions de CO2 són alguns dels 91 projectes presentats a la segona convocatòria del programa de Smart Cities de la Diputació, conegut com ‘Connecta València’.
La convocatòria d’ajudes per a municipis intel·ligents de 2019 s’ha publicat este dimarts en el BOP, amb una partida de 750.000 euros que triplica els 250.000 de la primera convocatòria, i que a més duplica el nombre de projectes subvencionats, de 16 a 39, i el total de pobles sol·licitants, de 38 a 72. En paraules de la diputada d’Informàtica i Tecnologia, Mentxu Balaguer, estes xifres demostren que les ajudes són una eina de cohesió territorial que beneficia a les comarques, la qual cosa que han entés perfectament els ajuntaments”.
La responsable d’Informàtica, que ha destacat el treball dels tècnics del servei, liderats per José Benedito i Carlos Alarcón, ha centrat la importància d’este programa provincial de smart cities en “el treball en xarxa a la disposició de tots els ajuntaments, mancomunitats i consorcis”. Una plataforma Smart de codi obert, totalment gratuïta, està a la disposició de consistoris i ens locals perquè estos pugen les seues dades en àmbits com el medi ambient, el trànsit, la mobilitat, les aigües, l’enllumenat públic o la recollida de residus, entre altres.
I llavors? La recollida d’estes dades ajuda a focalitzar les inversions en estos municipis i comparar l’eficiència dels serveis prestats. Una eina nova que serveix als ajuntaments per a orientar els seus projectes d’innovació i eficiència energètica i presentar-los a la Diputació per a rebre la subvenció oportuna.
Balaguer ha repassat, al costat de la vicepresidenta i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, el tipus de projectes presentats per estos “pobles intel·ligents”, entre els quals destaquen els vinculats a l’eficiència de recursos (54%), la gestió mediambiental (27%) i la mobilitat (19%).
Des de les càmeres lectores de matrícules per a millorar la gestió del trànsit a Quart de Poblet a la recerca d’una ciutat més neta, subvencionades amb 30.000 euros, fins als comptadors d’aigües per a estalviar aigua de reg a Bellreguard (30.000 euros) i els sensors per a monitorar el consum elèctric a la Llosa de Ranes (21.000 euros), passant per projectes de control del soroll i la qualitat de l’aire, l’estudi de rutes escolars més segures i passos intel·ligents per a vianants. Així han resumit les responsables provincials algunes de les sol·licituds que comptaran amb l’ajuda de la Diputació.
Trencar el mite
En este sentit, la vicepresidenta de la corporació, Mª Josep Amigó, ha assegurat que “en este moment d’emergència climàtica, la tecnologia ens pot ajudar a ser més eficients i sostenibles, transformant les dades que recollim en acció als nostres pobles i ciutats”.
Amigó ha instat a “pensar en global” a través d’este tipus d’iniciatives de cohesió territorial i ha avançat que la intenció és “continuar augmentant les ajudes en futures convocatòries”. Per part seua, Mentxu Balaguer ha afegit que este programa de Smart cities de la Diputació “trenca el mite” que este tipus de projectes només poden impulsar-los grans municipis.
Finalment, Amigó i Balaguer han llançat un missatge de tranquil·litat als ajuntaments que compten amb projectes subvencionats, ja que el període de justificació de les ajudes s’ampliarà fins a març de 2020 perquè tots els municipis, grans i xicotets, tinguen marge suficient per a posar-los en marxa.