La Diputació de València coordina amb la Generalitat el futur desenvolupament de la nova Llei de Serveis Socials Inclusius. En el marc de la col·laboració institucional entre la corporació provincial i el Consell, el president, Toni Gaspar, ha participat al costat de la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la reunió de la Taula Tècnica de Coordinació Social Generalitat Valenciana-Diputació de València.

 

L’objectiu d’este període de treball previ entre institucions és establir les bases d’aplicació de la nova llei, arran de la qual la Diputació tindrà un paper fonamental en el finançament dels serveis socials als pobles de menys de 20.000 habitants. En la reunió d’este dimarts han participat, al costat de Gaspar, les diputades de Benestar Social, Pilar Sarrión; Educació i Inclusió Social, Empar Folgado; Igualtat, Eli García; i Comarcalització i Diversitat, Dolors Gimeno.

 

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha destacat la importància de “escoltar als municipis en esta fase de desenvolupament de la nova llei”, i ha coincidit amb Mónica Oltra que la coordinació entre dues institucions com la Generalitat i la Diputació “permet avançar en la consolidació d’un sistema que situa en el centre a les persones”.

 

Així ho ha assegurat la vicepresidenta del Consell després de presidir al costat de Gaspar la reunió de la Taula Tècnica de Coordinació Social Generalitat Valenciana-Diputació de València, en la qual ha remarcat que amb estes polítiques de col·laboració es posa de manifest que les dues institucions “han tingut molt clar que calia situar en el centre de la política a les persones i, en este cas, a les persones més vulnerables”.

 

La constitució de la Taula Tècnica de Coordinació Social Generalitat Valenciana-Diputació de València es va establir l’any passat amb l’objectiu de fer un seguiment dels plans d’infraestructures acordats per totes dues institucions, per a crear recursos en aquells municipis on existeixen necessitats socials de les persones més vulnerables.

 

La creació d’estos recursos es va realitzar d’acord amb criteris objectius proposats per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i que responen a una major eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis socials, la promoció de la igualtat i el foment de la inclusió social.

 

A més de la dotació pressupostària de la Diputació de València també els municipis col·laboren en la millora de l’oferta de recursos amb la cessió de sòl o d’infraestructures a rehabilitar, i és la Conselleria d’Igualtat qui es fa càrrec de l’equipament dels mateixos i del concert de places.

 

Pla d’infraestructures

 

La vicepresidenta ha explicat que en la trobada s’ha fet un repàs del pla d’infraestructures a tres bandes, Conselleria, Diputació i ajuntaments, “que va a bon ritme i amb terminis que s’estan complint”. Este pla d’infraestructures 2017-2019 compta amb una dotació pressupostària per part de la Diputació de València d’al voltant de 17 milions d’euros.

 

Tal com s’ha constatat, algunes de les infraestructures ja estan en marxa, com el CRIS i centre de dia per a persones amb trastorn mental de Carcaixent, ja en funcionament des del mes d’abril, o la residència i centre de dia per a persones amb diversitat funcional de Sueca que està funcionant des d’el mes d’octubre passat. A Paterna també s’han acabat les obres de la residència per a persones amb diversitat funcional i s’està tramitant la cessió a la Generalitat per al seu equipament. En el cas del centre d’acolliment de persones menors d’edat de Llíria s’està en procés de negociació amb l’Ajuntament per a desbloquejar el projecte.

 

Respecte a les subvencions concedides als ajuntaments en 2018 i 2019, les obres del centre social multifuncional d’Aras de los Olmos, el centre de dia per a persones majors i el taller ocupacional per a persones amb diversitat funcional d’Ademuz, la residència i centre de dia de Mislata i el centre de dia de Font de la Figuera es troben licitades i en marxa. Així com els centres de dia per a majors d’Agullent i Meliana que es troben en procés de licitació.

 

Durant la reunió d’este dimarts també s’ha acordat l’elaboració d’un protocol de col·laboració per a la implantació de la nova Llei de Serveis Socials Inclusius.