La Institució Alfons el Magnànim-Centre d’Estudis i d’Investigació comença les sessions de Debats del Magnànim 2020 parlant de maternitat i precarietat de la mà de la periodista i escriptora de “El vientre vacío” Noemí López Trujillo, junt amb el periodista cultural, Eugenio Viñas. Aquest debat es durà a terme el proper dilluns 13 de gener de 2020 a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau (Carrer Universitat, 2) a les 18:30 hores. L’entrada com és habitual serà lliure i gratuïta fins completar l’aforament.

Quan pensar en tindre o no fills dóna pànic

Que actualment la taxa de natalitat és baixa i la tendència no canvia és una realitat ben coneguda, però, quins són els principals factors responsables d’aquesta tendència? Noemí López Trujillo respon a aquesta pregunta al seu llibre “El vientre vacío” en el qual mitjançant la seua experiència i testimonis de varies dones planteja que és la precarietat la que impedeix dur a terme una vida planificada amb perspectives de futur. “Sabem què farem la setmana que ve, però no dins de tres mesos. Tindré treball? Em tiraran de la meua casa? Hauré conegut a algú? La capacitat de predir com seran les nostres pròpies vides no existeix perquè la precarietat ha dinamitat la possibilitat de visualitzar el nostre futur. Les dinàmiques s’han configurat perquè tot dure poc: compra el que soparàs hui, ja veurem què menges demà; potser en un mes no tens treball; recorda que en un any acaba el lloguer del teu pis”.

La incertesa que ha generat la crisi ha fet trontollar no sols les expectatives, sinó també les certeses més primitives d’una generació, posant el treball per davant de tot. Un panorama en el qual no es permet res més que el pensament a curt termini, la pura supervivència. Per això, un escenari on plantejar-se tindre fills dóna pànic, però no tindre’ls, quan es desitja molt, també. Existeix el moment perfecte per a tenir un fill? És irresponsable posar per davant el desig de ser mare quan es viu de manera precària? En aquest debat es reflexionarà sobre totes aquestes qüestions i s’analitzarà el retard en l’edat de maternitat en la generació que va dels 25 als 35. Una generació travessada per la precarietat amb la vida en un parèntesi indefinit.

Més informació: alfonselmagnanim.net