El projecte en el qual participa el Museu Valencià d’Etnologia amb altres cinc museus de la ciutat (Museu de Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries, el Museu Ciències Naturals, el Museu Faller de València, el Museu d’Història de València i Bombes Gens Centre d’Art) està impulsat per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Generalitat Valenciana i el centre d’innovació Les Naus d’Ajuntament de València.

 

La implicació del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València en ‘Recepta Cultura’ s’emmarca en el programa de l’Àrea de Cultura iniciat en 2019, “Friendly Museums-Museus inclusius”. “El programa agrupa un conjunt d’accions dirigides a ampliar el valor terapètic i inclusiu de les activitats dels museus. Dins d’aquest programa el Museu Valencià d’Etnologia va posar en marxa en 2019 la Caixa dels Records, un taller dirigit a les persones amb demència en estat inicial”, segons explica el diputat de Cultura, Xavier Rius.

 

‘Recepta Cultura’ és un projecte pilote que s’implementarà durant els primers sis mesos de 2020. Els facultatius d’atenció primària “receptaren” la visita a un museu per mes. El Museu Valencià d’Etnologia (MUVAET) rebrà els visitants inclosos en el programa durant el mes de maig de 2020.

 

Els actius per a la salut són recursos dirigits a millorar la capacitat que tenen les persones i les comunitats per a mantindre la salut i el benestar. Estos actius pertanyen a la pròpia comunitat i a través d’un procés participatiu generat entre la ciutadania i els professionals de la salut són identificats com a eines que poden ser produir benestar i reduir les desigualtats socials en salut.

 

La prescripció d’estos actius permet als i les professionals d’atenció primària remetre a les persones que acudeixen a la consulta i reuneixen certes indicacions, a una sèrie de recursos locals no clínics, en este cas els museus de la ciutat. D’esta forma els museus amplien les seues habituals funcions socials de divulgació i conservació, i es presenten a la societat com a espais que poden contribuir a millorar la salut de les persones en general i el seu estat d’ànim en particular.

 

El projecte s’ha presentat hui en les Naus i ha comptat amb la  presència de la Secretària Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, la Directora General de Salut Pública i Addiccions de la Generalitat Valenciana, Ofelia Gimeno, el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana i els directors dels sis museus indicats.