El grup de Compromís en la Diputació de València anuncia el vot favorable a la proposta del segon repartiment del Fons de Cooperació Municipal, i es felicita per la inclusió de la ciutat de València, que havia sigut exclosa inicialment. Alhora, Compromís continua defensant els criteris de distribució per població, sense discrecionalitats, per tal que tota la ciutadania tinga els mateixos drets independentment del municipi de residència.

 El grup de Compromís a la Diputació de València anuncia el seu vot favorable a la proposta del segon repartiment del Fons de Cooperació Municipal que ascendeix a 40 milions d’euros. Compromís entén de la importància del Fons per al finançament municipal, més encara en la situació d’alarma actual, i considera que ara cal que els recursos apleguen com abans millor als municipis.

Compromís es felicita que, gràcies a la seua intervenció, la ciutat de València haja estat inclosa en el repartiment (cal recordar que el grup Compromís va votar en contra de la proposta inicial el 10 de març on s’excloïa a València). Segons Compromís, deixar fora del repartiment els vora 800.000 ciutadans i ciutadanes de la ciutat representava una marginació inacceptable.

Així i tot, des del grup de Compromís a la Diputació de València no s’entén el canvi de criteri de distribució del Fons respecte a l’aplicat en la primera distribució, el qual de fet ja afavoreix als pobles menuts, per l’actual, que malgrat que inclou a València, ho fa amb una quantia fixa que no depén de la població. Una excepcionalitat que, per a Compromís, perjudica innecessàriament la ciutadania de València, i introdueix un criteri arbitrari en el que hauria de ser un repartiment objectiu i poblacional.

L’objectiu del Fons de Cooperació Municipal és garantir l’autonomia dels municipis sense discriminació, tot aplicant un criteri poblacional que possibilite la suficiència econòmica i de gestió dels municipis. Compromís havia proposat una distribució amb criteris poblacionals per a tots els municipis, semblant al que aplica la Generalitat Valenciana en la primera part del Fons de Cooperació, però no ha sigut tinguda en compte.

Per a Compromís els criteris de distribució han de ser objectius, per població, no arbitraris com s’ha fet amb la ciutat de València, que rebrà una quantia fixa sense cap vinculació amb el seu pes poblacional. Així, Compromís seguirà treballant en la línia de repartiment just, amb criteris objectius i eliminant la discrecionalitat i l’arbitrarietat, com duu fent des que va entrar al govern de la Diputació. Tota la ciutadania ha de rebre recursos equivalents, visquen on visquen, i més en un moment on els efectes econòmics i socials de la pandèmia està fent-se notar amb especial força en els municipis mitjans i grans.

 

Premsa:

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2020/04/21/compromis-sostiene-fondo-cooperacion-sigue/2003720.html

https://www.elperiodic.com/pvalencia/compromis-considera-fondo-cooperacion-municipal-tendria-repartir-integramente-criterios-poblacionales_676561