Opinió publicada per Levante-EMV el 5 de juny de 2020, Dia Mundial del Medi Ambient.
He tingut la immensa sort de nàixer envoltada d’horta i de ser filla d’una família de llauradors i llauradores. Recorde a mon pare quan alguna plaga atacava la collita de l’hort, com reaccionava amb promptitud sabent que una actuació a temps era fonamental per salvar la collita i conseqüentment l’economia familiar, la qual ja patia prou incertesa amb el capritx de l’oratge i la variabilitat dels preus del mercat.
Aquests mesos de dur confinament, mentre al nostre país patíem una emergència sanitària, hem pogut comprovar en carn pròpia el que significa no estar preparats per reaccionar a temps. Les retallades en la sanitat pública, la dependència de tercers països en la cadena de producció industrial, la no inversió en dependència que ha afectat directament i tràgica als nostres majors. El govern de l’Estat ha tingut que improvisar i prendre mesures excepcionals i no sempre del tot encertades. No hem sigut una excepció, el mateix ha passat a tot el món, des d’Itàlia o França fins a EEUU passant per Brasil o Gran Bretanya.
A l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, ja en l’anterior legislatura, començàrem a prendre mesures per mitigar la crisi climàtica que venim patint les darreres dècades. Iniciatives com el Pacte de les Alcaldies per reduir les emissions de CO2, la renovació de les flotes municipals amb vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega, la certificació energètica d’edificis públics, també subvencions per una gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis. Després, al començament d’aquesta legislatura a la tardor de 2019, el Govern Valencià així com el de la Diputació de València vam declarar l’emergència climàtica i comprometre’s a tota una sèrie de mesures.
Ara, des de Medi Ambient de la Diputació, tenim la gran satisfacció de presentar una estratègia climàtica que hem anomenat REACCIONA, on creem 8 línies d’actuació per tal d’ajudar als nostres ajuntaments en l’adaptació i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.
A banda de millorar la quantia econòmica de les subvencions esmentades anteriorment, hem creat 5 de noves: elaboració de Plans Locals de Gestió de Residus, millora del cicle integral de l’aigua, redacció de projectes de vies ciclopeatonals, instal·lació d’energies renovables en edificis i equipaments municipals i implantació del programa 50/50 a les escoles públiques. En total suposaran una inversió de més de 14 milions d’euros, el que representa quasi triplicar les inversions de l’any passat.
Tot sembla indicar que prompte eixirem de l’estat d’alarma sanitària però, malauradament, continuarem amb l’estat d’alarma climàtica. Els avisos de la mare naturalesa són cada vegada més freqüents, ens ho recorden fenòmens com les recents Dana i Glòria. La natura no és traïdora i avisa reiteradament.
Les declaracions institucionals seran paper mullat si no teixim propostes com REACCIONA i som capaços, com a societat, de repensar i actualitzar projectes agressius com el del port de València o revertir l’ús de la ZAL. Encara som a temps, però les autoritats científiques ens avisen que a partir de 2030 el deteriorament i descontrol climàtic podria ser irreversible. Totes i tots estem interpel·lats en aquesta lluita on ens juguem el present i el futur del nostre estimat planeta. Uns legislant i fent possible la sostenibilitat, altres exigint a les autoritats i partits polítics que transformem les declaracions institucionals en propostes de carn i ossos. En això estem: és l’hora de reaccionar contra el canvi climàtic.
Maria Josep Amigó
Vicepresidenta de la Diputació de València