• La campanya ‘Espanta la por’ de l’ETNO-Museu d’Etnologia de la Diputació arriba en 2020 als col·legis de la província amb una proposta didàctica que busca introduir estos personatges com a aliats en l’aprenentatge
  • Segons explica el diputat de Cultura, Xavier Rius, “l’objectiu és reivindicar entre l’alumnat l’existència en l’imaginari valencià de monstres propis com l’Home del sac, les bruixes, la Quarantamaula, el dimoni o el Caro, a través d’este projecte pioner de l’ETNO”

16/09/2020

‘Espanta la por: per Tots Sants monstres valencians’ és la campanya amb la qual des de 2016 la Biblioteca i el Departament de Didàctica de l’ETNO-Museu Valencià d’Etnologia reivindiquen l’imaginari valencià de la por, amb motiu de la festa de Tots Sants. La novetat d’enguany és el projecte ‘Espanta la por a l’Escola’, una proposta didàctica per a Infantil i Primària que recupera i actualitza la tradició de la por en arribar la festa de Tots Sants i el Dia de les Ànimes, alhora que ajuda als xiquets i xiquetes a conéixer més i millor l’imaginari terrorífic valencià, els seus vincles amb la cultura mediterrània i les relacions amb la festa d’Halloween.

“Després de quatre anys de gran acollida al llarg del territori valencià, gràcies a la participació de les biblioteques públiques i els museus etnològics locals, en 2020 els monstres valencians arriben a les escoles amb una proposta didàctica”, destaca el diputat de Cultura, Xavier Rius.

Un monstre valencià serà el protagonista de cada curs i servirà de fil conductor en tots els àmbits de coneixement. El gegant, la bruixa i el drac acompanyaran als xiquets i xiquetes d’infantil de 3, 4 i 5 anys, respectivament. Quant a Primària, els cursos tindran a l’Home del sac (Primer), la ‘Quaratamaula’ (Segon), l’Home dels nassos (Tercer), el Dimoni (Quart), el Caro (Cinqué) i ‘Queixalets’ (Sisé) com a aliats per a endinsar-se en assignatures com l’anglés, el castellà, el valencià, les matemàtiques, la música o el coneixement del mitjà.

El projecte educatiu de l’àrea de Cultura de la Diputació de València ha sigut coordinat i dirigit per Miquel Puig, amb la col·laboració d’Imma Ródenas, Eva Maria Martínez, Maria Giner i Josep Tébar. Les il·lustracions són obra de Lina Vila i el disseny ha sigut realitzat per Patricia Bolinches.

El professorat de les escoles ja té accessible a través del web de l’ETNO tant la guia del professorat com el dossier de l’alumnat de cada curs. Este any més que mai l’alumnat necessita espantar la por amb l’ajuda dels monstres valencians.

La programació d’activitats en el Museu d’Etnologia, amb seu en la Beneficència, començarà el 20 d’octubre i finalitzarà el 15 de novembre; com cada any, es trobaran propostes per a diferents tipus de públic (espectacles, tallers per a famílies, tallers escolars, etc.). Els detalls d’esta programació es publicaran pròximament.

Més informació: ‘Espanta la por a l’Escola 2020’ (Enllaç