• La Unitat de Normalització Lingüística de la corporació presenta el primer vídeo produït per la Diputació per a la difusió del lèxic d’esta festa

02/10/2020

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València i l’Associació Cultural Falla Na Jordana presenta dissabte, 3 d’octubre, en el Teatre Principal el vídeo ‘La terra del foc’ amb el vocabulari de la pirotècnia, acte que comptarà amb l’assistència de la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno.

És el primer vídeo produït per la Diputació de València per a difondre este lèxic que trobem en tota festa; es tracta d’un audiovisual pensat per a xarxes i missatgeria instantània que es mostrarà este dissabte, emmarcat en la presentació del Tirant de Lletra, promogut per l’Associació Cultural Falla Na Jordana.

El vídeo s’han fet amb l’assessorament de l’associació CRE-València, especialistes en la cultura i la tècnica de la pirotècnia valenciana i el disseny ha estat obra dels creatius Estudio Granissat. Amb un disseny que recrea la interfície d’un vídeojoc dels anys 70, l’estètica dels jocs d’Aracade que va popularitzar l’empresa Atari, el vídeo joc exposa un enfrontament fictici entre les alternatives del món del foc d’artifici: participar com a espectador i, per tant, escollir l’avatar de la mestra pirotècnica i les seues armes: morter, canterella, pólvora negra i colpejador; o ser membre actiu i escollir l’avatar del CRE, reconegut com a expert, i tindre llicència per a fer servir el tro de bac, el coet, la roda i les espigues. Al remat, tots dos personatges col•laboren junts en la terra del foc, on vivim la gent que som «de traca i mocador».

La música de ‘La terra del foc’ ha sigut composta expressament per al projecte per Biano, discjòquei del grup Orxata Sound System, i la locució ha sigut a càrrec de César Lechiguero. Un elenc de professionals valencians que, com ja és costum en les iniciatives de la Diputació en matèria de normalització, difonen la història i els costums de la terra utilitzant el vehicle de la llengua autòctona.

L’acte començarà a les 19 h en vestíbul del Teatre Principal i esta emmarcat en la presentació del Tirant de Lletra, promogut per l’Associació Cultural Falla Na Jordana i on participarà la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno.

En acabar els parlaments, al casal de la Falla Na Jordana, la cap de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà, mostrarà de nou el vídeo als membres de la Comissió Fallera i, posteriorment, al carrer Salvador Abril i de les Blanqueries, el CRE-València farà una demostració de foc antic (passejà, espigues i animals de foc) amb la col•laboració de la comissió de la Falla Na Jordana.

El vídeo, com la resta de materials que crea la Unitat de Normalització Lingüística, està disponible en el web www.dival.es/normalitzacio i en les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram i YouTube) en el compte de Valencià a la Dipu.