- La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, afirma que “el que no es mesura, no es pot millorar, per tant és fonamental conéixer el consum energètic i les emissions que genera un edifici”
23/11/2020
La Diputació de València ve impulsant el Pacte de les Alcaldies perquè esdevinga la resposta del municipalisme al repte del canvi climàtic. Una vegada encetat el primer pas, que era la redacció dels documents i principalment del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES), el següent objectiu era traduir la planificació en accions concretes. I en este camí la Diputació havia d’estar al costat dels ajuntaments donant suport tècnic i financer perquè puguen implementar-les.
Entre altres línies d’actuació, l’àrea de Medi Ambient va apostar per projectes estratègics com l’electrificació del parc mòbil dels ajuntaments i la millora de l’eficiència energètica dels edificis municipals. A més, enguany s’impulsa, entre d’altres, l’autoconsum energètic mitjançant l’estratègia Reacciona.
La certificació és el primer pas per a optimitzar el confort dels edificis. Igualment, és una eina que afavorix la recuperació de professions lligades a l’àmbit de la construcció, com també la capacitació de professionals relacionats amb l’assessorament energètic. Així mateix, les administracions públiques han de ser exemplars i complir el Reial Decret 235/2013, de 5 d’abril.
“La finalitat de la certificació és, en primer lloc, analitzar l’estat dels edificis per a determinar la seua aptitud energètica i en segon, proposar accions per a reduir el seu consum perquè ja es sap que només allò que es mesura es pot controlar i millorar”, ha explicat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.
El balanç d’esta convocatòria, publicada a principis d’any, és molt positiu ja que es van concedir els certificats energètics de 112 edificis i finalment, s’han realitzat 109 en 51 municipis. Si no fóra perquè dos van ser objecte d’una reforma integral i un tercer perquè la superfície real era inferior als 250 m², la convocatòria hauria assolit el 100% de les sol·licituds.
La superfície mitjana certificada és de 732,60 m². Quant als usos, destaca clarament la certificació de les cases consistorials, amb un total de 40 immobles. Com també la certificació de 14 biblioteques/cases de la cultura, 13 llars dels jubilats/centres socials, 12 escoles i escoletes, entre d’altres, així com 5 cases de la música, 5 gimnasos/poliesportius, 3 centres de salut, 2 albergs municipals i fins i tot 1 piscina coberta. Quant a l’etiqueta energètica, 10 edificis han obtingut la A, 23 la B, 55 la C, 11 la D, 9 la E i 1 edifici la F.
La titulació del personal tècnic certificador ha sigut molt diversa. De fet, 31 edificis han sigut certificats per arquitectes, 28 per enginyers industrials, 27 per enginyers tècnics industrials, 19 per arquitectes tècnics i 4 per enginyers agrònoms, principalment personal tècnic municipal, que són les persones que millor coneixen els punts febles dels edificis i saben quines mesures són les més adients per a incrementar l’aïllament o renovar l’enllumenat, la climatització…
De la mateixa forma, també han sigut molt variades les millores suggerides, destacant, pel curt període de retorn de la inversió, d’1 a 3 anys, la substitució de l’enllumenat a LED. També s’han proposat moltes instal·lacions solars fotovoltaiques, d’aerotèrmia o de biomassa amb taxes de retorn d’entre 4 i 8 anys. Cal apuntar que en general el nivell dels treballs presentats ha sigut alt, però per a garantir encara més la seua utilitat s’han introduït criteris de qualitat en les bases de la justificació de les ajudes.
Finalment, conscients que tota actuació pública ha d’adreçar-se a incrementar la sostenibilitat de la nostra societat i, en el cas de la corporació provincial, dels ajuntaments valencians, la certificació energètica d’edificis, així com les altres accions i ajudes impulsades des de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, contemplen no sols el vessant ambiental sinó també el social i l’econòmic.
En este sentit, cal posar en valor que la majoria dels treballs objecte de subvenció, tant l’elaboració de les certificacions com els projectes i les futures obres d’instal·lació de plaques solars, i fins i tot l’adquisició de vehicles elèctrics i punts de recàrrega, són realitzats o subministrats per agents econòmics locals, és a dir, professionals, autònoms i xicotetes empreses valencianes, fet que contribuix a consolidar l’economia local i a enfortir el teixit social.