• El Museu de Prehistòria de València, dependent de la Diputació, ha elaborat una programació commemorativa amb la organització d’unes jornades divulgatives
  • El diputat de Cultura, Xavier Rius, destaca el treball del Servei d’Investigació del Museu de Prehistòria de València en la posada en valor “d’un jaciment excepcional de l’art rupestre”

27/11/2020

El Museu de Prehistòria de València, dependent de la Diputació, ha elaborat, al llarg de l’any, una programació commemorativa del centenari del descobriment de les coves de “La Araña” de Bicorp amb una sèrie d’activitats (ajornades la majoria per la situació sanitària) que culminen amb la presentació de dos conferències sobre el conjunt d’art rupestre.

La jornada s’ha celebrat a la sala Alfons el Magnànim del Centre Museístic La Beneficència. La primera de les conferències ha estat dedicada a la història de la investigació i a la relectura de les imatges de les diferents escenes “amb resultats que podem concloure com a sorprenents”, assegurà el catedràtic emèrit de la Universitat d’Alacant, Mauro Hernández, gran coneixedor del jaciment i un dels millors especialistes en art rupestre post-paleolític.

Per a Hernández “el jaciment és excepcional, de fet quan la UNESCO declarà l’art rupestre de l’arc mediterrani com a Patrimoni de la Humanitat, ‘La Araña’ va ser un dels conjunt seleccionats”.

L’arqueòloga Trini Martínez ha impartit la segona de les conferències, dedicada a ressaltar “el conjunt de les coves de La Araña com a referent cultural de primer ordre, conegut en l’àmbit internacional; a més de constituir un fort impuls per al desenvolupament social i econòmic de Bicorp i de la comarca de la Canal de Navarrés”.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat la trajectòria del Museu de Prehistòria quant a “posar en valor un dels tresors de l’art rupestre valencià, amb escenes úniques com la de la recol•lectora de la mel”.

La directora del Museu de Prehistòria, Maria Jesús de Pedro, ha assenyalat “l’interès de la revisió investigadora efectuada els darrers anys, quant a la realització de noves fotografies i calcs; i l’important funció social de l’art rupestre”.

Per últim, l’alcaldessa de Bicorp, Josefina García, ha destacat “la importància de les activitats divulgatives al voltant de les coves de La Araña, per tal d’aprofundir en el valor cultural de Bicorp”.

L’Aranya de Bicorp és un jaciment rupestre llevantí descobert el 1920 per als investigadors i per al públic, ja que anteriorment ja era conegut pels bicorbins i bicorbines. El jaciment es localitza en el barranc Hongares, als peus del pic Caroig i envoltant de bosc mediterrani, un paratge remot de les vies de comunicació i allunyat dels nuclis de població actuals.

El conjunt arqueològic el componen tres abrics a l’aire lliure, amb vora 150 imatges neolítiques que representen figueres humanes, la majoria homes; i animals, principalment cabres i cérvols. Moltes imatges estan agrupades i formen escenes que expliquen accions com per exemple la cacera, i altres encara són inexplicables. Entre les imatges, encontrem una escena excepcional reconeguda internacionalment que és la recol•lecció de la mel, i en ella, aprofitant un forat, es pot observar com una dona accedix a un rusc a través d’unes cordes.

El jaciment de la cova de L’Aranya és el més important del macís del Caroig, i és un del més rellevant de l’agrupació ARAMPI (Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica), que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat en 1998.