• L’obra guardonada s’exposarà en el MuVIM a partir del 10 de desembre amb quasi un centenar dels cartells presentats al certamen

09/12/2020

La Sala Parpalló del MuVIM, museu dependent de la Diputació de València, exhibirà, a partir del 10 de desembre, el cartell Intersecciones, l’obra guanyadora del Premi Internacional de Cartells MAKMA dotat amb 5.000 euros, realitzat per Ana Raquel Leiva amb el madrileny Iván Araújo (Colectivo Cuatro Hilos). Amb l’obra premiada, el museu exposarà una selecció dels 628 cartells que van concórrer a la convocatòria de la revista d’arts visuals i cultura contemporània. 

L’obra mostra un corró amb lletres sense sentit, impreses, que aparix detingut davant un pla dibuixat al llapis i traçat parcialment amb xicotets claus. La tensió entre l’avanç del corró i aqueixa superfície clavetejada és la forma que han tingut els autors de transmetre la comunicació i incomunicació que figurava com a lema del premi.

Entre els noms a retindre particularment d’esta convocatòria es troben, a més dels dels guanyadors, els de Dariana Guevara i Jorge Rodríguez Chacón (Madrid), d’Estilo Compadre; i els de Concha Ros i Ana Pastor (València), que són els i les creadores que han obtingut els dos accèssits de 1.000 euros cadascun. En total s’exhibiran les dues obres amb accèssits, amb l’obra premiada i altres huitanta-set finalistes, que les que s’incorporaran a l’exposició del MuVIM, i que comptarà així amb la presència d’artistes d’Espanya, Itàlia, França, Letònia, Romania, Cuba, Colòmbia, Veneçuela, Mèxic, Xile, Costa Rica, l’Equador, l’Argentina, l’Uruguai, el Brasil i els Estats Units.

El jurat del Premi Internacional de Cartells MAKMA, que descrivia el cartell com a mapa i territori il·lustrat de les contradiccions humanes, ha estat compost per Óscar Mariné, Premi Nacional de Disseny 2010; el vicerector de Cultura de la Universitat Politècnica de València, José Luis Cueto; la vicepresidenta de Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA), Irene Gras; la dissenyadora gràfica i artista visual, Marta Negre; la il·lustradora Carla Fuentes; el director del MuVIM, Rafael Company, i el director de MAKMA, Salva Torres. Mariné, en qualitat de president del jurat, ha destacat l’alt nivell de les obres presentades, així com l’heterogeneïtat d’estils i propostes temàtiques, algunes d’elles fent-se lògicament eco de la pandèmia que encara patim per la COVID-19.

També adduix Óscar Mariné que l’èxit de la convocatòria no cal mesurar-lo tant per la gran quantitat de cartells enviats, “que també”, sinó per “la imaginació, el talentós maneig de les eines gràfiques pròpies del cartell i la reflexió a la qual ens convoquen la majoria dels treballs, il·lustrant sens dubte les contradiccions humanes, referides en la convocatòria, i l’igualment complex teixit social en el qual ens trobem els ciutadans del món globalitzat”.

“Tractant-se d’una convocatòria de naturalesa oberta i estant enfocada tant a nivell nacional com internacional, les respostes al tema plantejat han sigut moltes i molt diverses, a l’una que enriquidores”, destaca Irene Gras. Entre els centenars d’obres presentades, “hi ha des de propostes d’un tall més gràfic, a il·lustracions elaborades a mà i digitals, passant per altres pictòriques, de collage, fotografia o composicions tipogràfiques”, ressalta Marta Negre.

La iniciativa de MAKMA ve a incidir en el fet que la funció social del cartell no ha prescrit. En el mateix sentit s’ha pronunciat Glòria Tello, la diputada del MuVIM de la Diputació de València. “Bé siga en format digital, ben sobreposat a les parets o altres elements de l’espai urbà, el cartell continua formant part de les nostres vides, continua ‘parlant-nos’, convocant-nos i interrogant-nos, i l’èxit de convocatòries com esta no fan més que recordar-nos la vigència d’un mitjà de comunicació social que, d’altra banda, forma part amb tot dret de la història de l’expressió artística”, assegura.

A més, convé recordar que el MuVIM esgrimix una dilatada trajectòria en l’exhibició de cartells, fins al punt que esta àrea d’actuació és considerada prioritària pel centre des de fa anys. Així ho destaca el director del museu, Rafael Company, en rememorar com, per exemple, en ocasió de la gran exposició ‘La modernitat republicana a València’, programada l’any 2016, “bona part dels continguts el constituïen obres de cartellistes tan destacats com Artur Ballester, Josep Renau, Lluís Dubón o Manuel Monleón”. I Amador Griñó, el cap d’exposicions del museu, incidix també sobre la qüestió afirmant que “gràcies a l’exhibició de noranta cartells de la convocatòria del Premi MAKMA, els visitants del MuVIM tindran una oportunitat més d’acostar-se a un format que coneixen bé i valoren enormement”.  

Salva Torres, director de MAKMA, assenyala, finalment, l’oportunitat, “que no oportunisme”, que un premi de cartells com este oferix a la societat, representada pels seus artistes, en un moment històric com el que estem vivint. “Si bé esta és una convocatòria sobre la qual portàvem temps treballant, la crua realitat s’antulla ara un motiu de major importància per a reflexionar entorn de la comunicació i incomunicació en el paradoxal panorama del temps globalitzat”.