- El cicle Danseta acoge propuestas de La Coja Dansa, Marea Danza i Mucha Muchacha
25/03/2021
Dansa València, el festival organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l’IVC, s’acosta al públic familiar i adolescent amb el cicle Danseta, desenvolupat en col·laboració amb el Centre Teatral Escalante de la Diputació de València. Així, al mateix temps que s’encoratja l’interés dels joves espectadors pels llenguatges del moviment, se les fa reflexionar sobre temes de gran importància social.
Per a la seua 34 edició, prevista entre el 10 i el 18 d’abril pròxims ha seleccionat dos espectacles per a públic infantil i un per a públic jove que posen l’accent en la igualtat de gènere.
Els continguts per a xiquets més xicotets són obra de dos companyies valencianes, la producció del Teatre Escalante ‘Rebe·lió’, de Marea Danza, i ‘El cuento de Persépolis’, de La Coja Dansa, inspirats tots dos en la literatura. Les madrilenyes Mucha Muchacha són les responsables de ‘Volumen 1’, destinat a adolescents, on revisen mites universals de la dansa des d’un punt de vista feminista.
Literatura feta ball
Tant Marea Danza com La Coja Dansa beuen de la literatura en els seus nous espectacles. ‘Rebel·lió’, programada en el Palau de les Arts els dies 16 i 18 d’abril, és una relectura en clau femenina del clàssic de George Orwell ‘Rebelión en la granja’.
La Premi Nacional de Dansa Olga Pericet signatura la coreografia d’esta peça dirigida per Xavo Giménez i María Cárdenas, de la Teta Calva, sobre un grup de cinc obreres que decidixen alçar-se contra l’explotació a la qual estan sotmeses a la fàbrica en la qual treballen. Ha arribat el dia “de dir prou, d’eixir al camp, veure l’herba i escoltar els ocells, de passar més temps amb els nostres fills, amb la nostres mares o amb nosaltres mateixes”.
Amb el seu nou muntatge, Marea Danza continua una línia creativa en la qual reinterpreta el moviment, la música i l’estètica del flamenc per a acostar-les a l’univers infantil.
Per part seua, ‘El cuento de Persépolis’ parla de tres xiques del futur que indaguen sobre la història de les dones i descobrixen a escriptores de ciència-ficció que els fan emprendre un viatge per l’espai i el temps on trobar-se i conéixer-se. La peça és un homenatge a totes les escriptores que es van rebel·lar contra la pèrdua dels seus drets.
La proposta de La Coja Dansa està programada el divendres 16 d’abril en Carme Teatre. Com ja és característic de la companyia valenciana, l’espectacle combina dansa, audiovisual i efectes especials per a aconseguir moments divertits, dinàmics i de gran bellesa.
Mirar amb els ulls del present
Mucha Muchacha definix el seu espectacle ‘Volum 1’ com una declaració d’intencions al voltant del moviment, la comunitat, la feminitat i el ritu. El col·lectiu femení de dansa espanyola ha unit el seu talent al de Celso Giménez i Violeta Gil, de La Tristura, que els han assessorat artísticament per a esta obra on revisen mites universals de la dansa per a reinterpretar-los i veure com es transformen.
La peça, prevista per al 17 d’abril, posa la seua mirada en referents com la haka neozelandesa de les guerreres maoris, l’assassinat d’una verge en ‘La Consagració de la Primavera’ o el tràngol col·lectiu del ‘Bolero’ de Ravel. Enfront dels espectadors congregats es representarà la tensió entre dues forces: el tradicional i el contemporani.