• Després d’una trentena de campanyes arqueològiques, el jaciment ubicat a Paterna s’ha convertit en un referent en els estudis sobre l’Edat del Bronze
  • Dins de les activitats organitzades pel Museu de Prehistòria de València destaquen les jornades de visita esta primavera per a conéixer de primera mà la informació arqueològica i l’excepcional estat de conservació del poblat

08/04/2021

Un any més, el Museu de Prehistòria de València oferix visites guiades a la Lloma de Betxí els dissabtes 10 i 24 d’abril,  8 i 22 de maig, i 5 i 19 de juny. Es tracta d’un jaciment arqueològic de l’Edat del Bronze, un xicotet poblat, ubicat vora el riu Túria i enmig del paratge de la Vallesa de Mandor, en Paterna. És conegut des de 1928, i ha estat excavat entre 1984 i 2013, quasi trenta campanyes de treball per part del Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, sota la direcció de Maria Jesús de Pedro, actual directora del museu.

Estes visites, per a tots els públics, permeten conéixer de primera mà les restes de les construccions allí conservades i que han convertit la Lloma de Betxí en un lloc de referència com a oferta cultural i patrimonial.

La iniciativa està orientada a reforçar el coneixement de l’Edat del Bronze a estes terres entre un públic no especialitzat, preferentment familiar.

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “no hem de perdre l’oportunitat de visitar in situ espais emblemàtics del patrimoni arqueològic valencià. La Lloma de Betxí n’és un d’ells, i permet, en un paratge de gran bellesa, explorar la vida a les vores del Túria fa 4.000 anys”.

Terres de cultiu prop de laigua

L’Edat del Bronze és l’etapa de la Prehistòria en què es consolida l’activitat metal·lúrgica, cap al començament del II mil·lenni abans de la nostra era. Aleshores, les terres que envolten el Túria estan ocupades per nombrosos assentaments situats als vessants i al cim de petites elevacions. Els grups humans que hi habiten són comunitats camperoles i ramaderes unides per llaços de caràcter familiar.

L’ocupació de la Lloma de Betxí comença als inicis de l’Edat del Bronze o Bronze Ple, cap al 1800-1700 aC, quan es construix una gran edificació amb tres habitacions i un corredor lateral que incorporen un interessant aixovar domèstic i àrees de treball, com ara un magatzem, la zona de mòlta o el teler. Després d’un gran incendi, la casa va quedar arrasada, però l’espai es continuà utilitzant fins a l’abandonament definitiu de l’assentament, cap al 1500 aC, tal i com mostren determinades construccions externes i alguns materials ceràmics decorats.

La seua ubicació sembla estar relacionada amb l’explotació de les terres circumdants, aptes per al cultiu dels cereals i pròximes a un curs d’aigua estable.

El Museu de Prehistòria de València, dins del seu programa d’excavacions arqueològiques i d’activitats complementàries, ha realitzat intervencions d’excavació, neteja i manteniment, així com de difusió, en el poblat de l’Edat del Bronze de la Lloma de Betxí des de 1984.

Els recents treballs de millora, les tasques de senyalització mitjançant la instal·lació de plafons divulgatius per a afavorir la interpretació de les restes i el condicionament d’una senda per fer un recorregut adequat del jaciment, afavorixen la continuïtat en la realització de les visites davant la constant demanda del públic.

Les visites anuals a este jaciment sempre han tingut un gran èxit d’assistència i participació ciutadana i desperten gran interés entre la població local. Com sempre serà necessària la reserva prèvia per a la visita a través de la informació que oferix el web del Museu de Prehistòria de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.