• La sala Alfons el Magnànim ha acollit la jornada “El patrimoni musical valencià: una aproximació multidisciplinar”, on es va parlar sobre el valor, la recuperació i la difusió de la música valenciana des de perspectives molt variades

24/04/2021

La jornada “El patrimoni musical valencià: una aproximació multidisciplinar” enceta el cicle Música en construcció, que amb “Llavors de la Terra” i “Teatre a la Bene”, formen les “Tres finestres a la cultura” que s’obrin enguany al Centre Museístic La Beneficència. En paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, “la música en viu és un art efímer i valuós social i econòmicament, però per damunt de tot, és una expressió humana que crea identitat”.

Finalitzada de la taula inaugural, que va comptar amb la participació de Xavier Rius, diputat de Cultura; Jerahy García, creador i director artístic del projecte; Inmaculada Sánchez, directora de l’ISEACV, i Dolores Tomás, directora del C.S.M. de València, la jornada va començar amb quatre conferències de diferents àrees.

L’acte es va obrir amb la professora de la Universitat de València Reyes Marzal, qui va aprofundir sobre el marc jurídic del patrimoni musical valencià. María-Teresa Ferrer, docent en la Universitat Internacional de València, va prosseguir des d’una perspectiva musicològica amb una reflexió sobre el caràcter polièdric i mutable de la música. Del Palau de les Arts “Reina Sofía”, Berta Tubillejas va continuar amb una exposició pràctica sobre este patrimoni partint del màrqueting cultural. Per acabar les sessions de matí, Jorge García, de l’Institut Valencià de Cultura, va aportar la seua experiència en la recuperació i conservació del patrimoni musical des de les Administracions Públiques.

Per la vesprada, va tindre lloc una taula redona dedicada a l’educació i difusió de la música valenciana moderada per la catedràtica de Musicologia del C.S.M. de València, Nieves Pascual. Es va comptar amb les intervencions de Berta Esparza, del Palau de la Música de València; Remigi Morant, de la FSMCV; Rosa Isusi, de l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives, i Beatriz Fernández, directora de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Este encontre col·loca la primera pedra de Música en construcció, un cicle que reacciona davant la necessitat d’acostament a la música clàssica des d’un enteniment lògic i emocional, una necessitat que es fa palesa en la crisi d’audiències i en les cada vegada més limitades perspectives d’ocupació.

L’element diferenciador del cicle radica en el seu format d’aproximació al repertori clàssic que construirà vivències més enriquidores no solament per al públic, sinó també per als artistes, a través de quatre tipus d’accions: concerts professionals, concerts didàctics, concerts d’estrena absoluta a càrrec de l’alumnat del Conservatori Superior de Música de València, així com jornades d’investigació i actualització professional.

El cicle superarà els protocols i rituals associats als concerts clàssics mitjançant un format de mediació artística. Per a Jerahy García, creador i director artístic de Música en construcció, “es tracta d’afavorir una escolta activa que atraga, connecte i aculla al públic, al mateix temps que els músics potencien la creativitat i enllacen la fase amateur i formativa amb la professional”.

La programació contínuament actualitzada del programa Tres finestres a la cultura es troba disponible en: https://culturadeproximitat.com/tres-finestres/