• Una de les residències de València, ubicada al carrer Governador Vell, ha sigut la primera en realitzar una visita guiada en el MuVIM. La psicòloga del centre destaca l’efecte positiu sobre els usuaris i usuàries de centre soci sanitari
  • Un grup de cinc persones residents amb cinc acompanyants han visitat l’exposició «Visca Berlanga! Una història de cine»

28/04/2021

A meitat del mes de març de l’any passat, quan es va decretar per primera vegada l’estat d’alarma, els museus ―i moltes altres instàncies de la societat― van començar a experimentar una situació tan inèdita com l’absència de públic presencial, però amb la desescalada s’ha produït el consegüent retorn, amb restriccions, dels diversos públics.

Les persones més majors, no obstant això, i en atenció als particulars riscos que la pandèmia ha suposat per a la seua salut, han sigut especialment refractàries a tornar a gaudir de la cultura en viu i en directe. “Tot això ha començat a canviar radicalment”, explica el director del MuVIM, Rafael Company.

Per a la diputada del MuVIM, Glòria Tello, “és molt positiu recuperar la normalitat ciutadana al nostre museu amb la presència de públic de totes les edats i especialment la gent major torne a poder gaudir de l’oferta cultural del MuVIM, en concret l’exposició sobre Berlanga, un espai amb la narració visual de les seues pel·lícules i la recreació dels escenaris, que ha marcat a estes generacions”.

En opinió del director del MuVIM, Rafael Company, un bon indicador que les vacunes estan millorant moltíssim la qualitat de vida de les persones, és el fet que, després d’un any de letargia en aqueix sentit, «en el museu ens tornem a trobar, assíduament, amb visitants molt majors». Company indica que, potser, este retorn dels públics de major edat al MuVIM s’haja vist facilitat, igualment, per l’atractiu d’una exposició com «Visca Berlanga! Una història de cine», però afig que, si la situació sanitària no s’haguera transformat tant en les últimes setmanes, «no assistiríem a este retorn que, per descomptat, agraïm i valorem molt».

Una de les residències existents a la ciutat de València, ubicada al carrer Governador Vell, ha sigut la primera a sol·licitar formalment una visita guiada a l’exposició sobre Berlanga en el MuVIM. En setmanes anteriors, els residents han baixat a fer passejos al jardí del llit del Túria, que tenen a molt escassos metres, però ara han decidit recuperar també «una altra dels antics costums»: la de visitar les grans exposicions del MuVIM. En opinió de la psicòloga del centre, Pilar Sanz, este redescobriment de rutines de l’antiga cotidianeidad té un efecte positiu sobre els usuaris dels centres soci-sanitaris, «els qui en bona part van arribar a presentar quadres de depressió i ansietat». I remarca: «encara que totes les persones hem sacrificat molt durant la pandèmia, poques coses són comparables a l’angoixa i el neguit que van patir els residents, privats —lògicament, donades les circumstàncies— de la possibilitat de veure a qualsevol dels seus familiars i de realitzar eixides a l’exterior que la resta de la societat sí que va poder fer». Després de la vacunació, doncs, «ha arribat el moment de reconstruir, a poc a poc, un benestar psicològic que va arribar a estar bastant minvat».

La directora del centre, Fina Mínguez, coincidix plenament amb la visió de la citada especialista, i en conseqüència assevera que «amb les vacunes, no solament s’aconseguix combatre a la malaltia i la mort provocades per este coronavirus; també s’està aportant a la gent gran la dosi d’optimisme necessària per a abordar l’existència». Per això, indica, «realitzar visites culturals, i un altre de tipus d’activitats en l’exterior, ha tornat a formar part del que molts dels nostres usuaris tenen en agenda. És cert que nosaltres ho proposem, és clar, però el més positiu és que ells també ens ho demanen». Al cap i a la fi, insistix, «tornar als carrers, als museus, etc., ajuda a retornar als nostres residents la consciència de ser ciutadans de ple dret».