• Des de Vallés, amb 154 habitants, fins a Alboraia, amb 24.741, el camió de Les Arts Volant visitarà 13 municipis de la mà de Diputació
  • Els artistes del Centre de Perfeccionament oferiran la primera representació de ‘El tutor burlat’ el pròxim 19 de juny a Agullent

25/05/2021

El camió de ‘Les Arts Volant’ inicia a Agullent, el pròxim 19 de juny, la seua cinquena gira, en col·laboració amb la Diputació de València, per a acostar l’òpera a l’aire lliure als municipis de la província.

El camió escenari construït per Les Arts portarà de nou com a espectacle itinerant l’òpera ‘El tutor burlat’, del compositor valencià Vicente Martín i Soler, després de l’èxit del muntatge ‘fresc i colorista’ de Jaume Policarpo en les seues diferents representacions pel territori l’any passat.

El Teatre Martín i Soler ha albergat hui la presentació del nou tour de la ‘òpera sobre rodes’, amb la presència del diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i diputada de Teatres, Glòria Tello; i el director artístic del Les Arts, Jesús Iglesias Noriega.

‘Les Arts Volant’ és un projecte de difusió cultural impulsat des de Les Arts, en col·laboració amb la Diputació de València i l’Ajuntament de València, que va nàixer en 2017 i que ha permés a més de 50.000 espectadors fins hui gaudir des de la plaça més pròxima un espectacle d’òpera.

En la present edició, un total de 13 municipis rebran la visita dels artistes del Centre de Perfeccionament de Les Arts, que interpretaran sobre este escenari mòbil la primera òpera que va escriure Vicente Martín i Soler.

El propòsit és fer arribar l’òpera a qualsevol racó del territori, especialment a aquells llocs amb escassa activitat musical o on seria complicat dur a terme una representació per mancar dels mitjans tècnics o instal·lacions necessàries.

Des de Vallés, amb 154 habitants, fins a Alboraia, amb 24.741, el camió de ‘Les Arts Volant’ possibilitarà la primera experiència amb la lírica per a molts ciutadans i ciutadanes en les mateixes condicions tècniques i escèniques que es desenvoluparia en qualsevol teatre d’òpera.

El calendari de representacions provincials és el següent: Agullent, 19 de juny; Alboraia: 23 de juny; Alfafar: 26 de juny; Algar de Palancia, 27 de juny; Benimodo, 30 de juny; Daimús, 1 de juliol; La Font d’en Carròs, 4 de juliol; Higueruelas, 7 de juliol; Marines, 15 de juliol; Navarrés, 17 de juliol; El Puig, 18 de juliol; Sumacàrcer, 22 de juliol; i Vallés, 24 de juliol.

Per al diputat de Cutura, Xavier Rius, “després de cinc edicions, considere que l’experiència inèdita de Les Arts s’ha consolidat com un referent de la creativitat valenciana. Al costat de Les Arts, hem creat un producte cultural de gran qualitat i acceptació, i estem molt satisfets de poder moure-ho any rere any per les nostres comarques”.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ha destacat que “tornem a convidar a la ciutadania de València a una representació d’alt nivell per a aprofundir en la democratització de la Cultura amb l’acostament als barris d’una proposta tan estimulant com és l’òpera”.

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha emfatitzat la importància del projecte, no sols per a obertura de l’òpera a noves audiències, sinó per l’important valor educatiu de ‘Les Arts Volant’ amb l’elecció de ‘El tutor burlat’.

“Vicente Martín i Soler, el compositor valencià més internacional de tots els temps, i que va rivalitzar en popularitat amb el mateix Mozart a la Viena Imperial, és encara un gran desconegut per a la gran majoria de la ciutadania”, ha recordat el director artístic.

“I no existix millor eina educativa que l’experiència artística, capaç de despertar els més diversos sentiments en l’espectador i vincular-los amb allò que està descobrint. El públic del Les Arts Volant, no sols descobrix l’òpera quan assistix a una representació, sinó que també es retroba amb el seu patrimoni musical per a retornar a Martín i Soler el lloc que li correspon en la història”.

El tutor burlat

En ‘El tutor burlat’, Jaume Policarpo proposa una posada en escena amb una estètica inspirada en les targetes postals romàntiques del segle XIX, de colors pastel. El punt de contrast l’aporta el vestuari, encomanat a José María Adame, que conjuga colors més intensos i elements actuals, que ressalten amb la il·luminació d’Antonio Castro.

El repartiment de ‘El tutor burlat’ està format pels artistes del Centre de Perfeccionament Aida Gimeno (Violante), Larisa Stefan (Dóna Menica), Oleh Lebedyev (Fabrizio) Omar Lara (Pippo) i Jorge Franco (Don Lelio), amb el cantant valencià Gonzalo Manglano (Anselmo). José Jaime Hidalgo i Carlos Sanchis acompanyaran al piano en les representacions de l’espectacle.