Fatima Dzusova, la jove guanyadora de la XX edició del Concurs Internacional de piano “Premi Iturbi” va actuar anit al Palau de les Arts amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, i sota la direcció de Constantin Trinks.
El concert, que va ser un èxit d’assistència de públic que va omplir la sala, forma part de les activitats de promoció amb les que són premiats els guanyadors del certamen de piano, gràcies a l’impuls i patrocini de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València que encapçala el diputat Xavier Rius.
El concert va ser acollit amb tot l’interés pel públic valencià que va recollir més de 1.000 entrades gratuïtes que la Diputació ha donat als sol·licitants en tres punts d’entrega que ha sigut la Beneficència, el MuVIM i la Batlia respon, a la plaça de Manises de València.
Dzusova va interpretar El príncep Igor. Obertura (ca. 11’) de Borodín; Concert per a piano número 2, opus 18, en do menor (ca. 35’) de Rakhmàninov; i Variacions Enigma (ca. 35’) d’Edward Elgar. La pianista russa va rebre l’aplaudiment del públic que es va alçar de les cadires per reconèixer la qualitat del concert que es va sentir ahir al Palau.
Dzusova també tocarà aquest dissabte al Palau de Congressos de Castelló i la resta de guanyadors del certamen de piano tindran oportunitat de fer-ho més endavant, tal com marquen les activitats de promoció dels finalistes del concurs.
Homenatge al mestre Iturbi
En l’any 1911 el suport de la Diputació de València va permetre que un geni valencià de la música, José Iturbi, poguera fer una carrera ben exitosa. Poc després de la mort del mestre Iturbi, la Diputació creà un premi internacional de piano a la seua memòria, amb la finalitat de promocionar les joves promeses del piano a escala mundial.
L’edició del premi de l’any 2017 s’ha pogut dur a terme amb la participació de 22 pianistes de 13 nacionalitats diferents. Entre els finalistes d’aquesta edició, la pianista russa Fatima Dzusova resultà guanyadora del màxim premi atorgat per la Diputació de València.
La guanyadora de l’Iturbi
Fatima Dzusova va nàixer i va créixer a la ciutat de Taganrog (Rússia). Comença els estudis de piano a l’edat de cinc anys i als nou guanya el seu primer certamen.
Dzusova va rebre el segon premi i el del públic en el V Concurs Internacional de Piano Premi Franz Liszt a Grottammare, Itàlia, el 2010. Va obtindre el segon premi en el Concurs André Dumortier de Leuze-en-Hainaut, Bèlgica, el 2012.
Més recentment, ha guanyat el primer premi del Concurs Internacional de Piano de València Premi Iturbi, el setembre de 2017, en el qual va interpretar, en la ronda final, el Concert per a piano nº 2 de Brahms. En la primavera de 2018 eixia el seu primer CD, com a guanyadora d’aquest premi.
Els futurs compromisos de la jove intèrpret inclouen concerts i recitals a Espanya, Alemanya i també a Rússia.
Dzusova va tindre el luxe de comptar amb el director Constantin Trinks, qui va aconseguir fama internacional en 2011 quan va dirigir Der Rosenkavalier, de Strauss, a la Semperoper de Dresden (amb motiu del centenari de l’estrena) i a la Bayerische Staastoper de Munic, amb Anja Harteros i Renée Fleming. És, a més, el director més jove que ha dirigit totes les òperes de Wagner abans de complir 40 anys, inclosa Des Liebesverbot a Bayreuth en 2013.
Junt amb la pianista i el director, el públic va gaudir de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. Del conjunt titular del Palau de les Arts Reina Sofía, integrat per músics internacionals seleccionats personalment pel seu director musical fundador, Lorin Maazel, el qual va liderar la formació entre 2006 i 2011. En este període, l’OCV, s’ha situat entre els conjunts més ascendents del panorama internacional, i ha sigut elogiada per públic i crítica com una de les millors orquestres sorgides en els últims anys.