L’objectiu del seminari ‘La vertebració del territori i la societat rural. Un repte per al segle XXI’ que s’ha celebrat a Beniarjó ha sigut la sensibilització sobre la doble realitat que es viu al món rural valencià, tant per la problemàtica que viu el territori interior com les situacions adverses a les que fan front les ciutadanes i ciutadans d’aquests indrets. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha participat en la taula rodona d’inici de la jornada i ha subratllat que “el buidament de les zones interiors del País Valencià ha estat una constant al llarg dels darrers 50 anys, però la manca d’inversions dels diferents governs de la Generalitat i de les diputacions en l’interior, ha propiciat aquesta situació”.
La vicepresidenta ha estat acompanyada per Maite Cháfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna de la Generalitat Valenciana, i Marc Estruch, alcalde de Beniarjó, en un encontre organitzat pel CDR La Safor i la Confederació de Centres de Desenvolupament Rural (COCEDER) que ha comptat també amb el suport de la Diputació de València i del Ministeri de Sanitat Serveis Socials i Igualtat.
Maria Josep Amigó ha explicat també les polítiques que ha aplicat la institució provincial als últims anys per pal·liar aquesta situació: “Des de la Diputació, hem cregut que dotar d’infraestructures de calat a les poblacions d’interior no és sols una forma correcta de distribuir els recursos, sinó també útil a l’hora d’evitar la despoblació, ja que la manca de bones infraestructures de comunicació, d’hospitals, de recursos per als ajuntaments o centres de dia són elements clau que impulsen el moviment de població cap a les grans àrees urbanes de la costa”.
“La Diputació, de la mà de la Generalitat valenciana, també ha intentat revertir aquesta situació de les comarques de l’interior valencià mitjançant ajudes extraordinàries contra la despoblació i l’envelliment dels habitants del medi rural amb un Fons de Cooperació Municipal que prima els municipis menuts”, ha detallat la vicepresidenta.
Entre les iniciatives que ha desenvolupat la Diputació des del 2015 per tal de millorar la situació dels territoris de l’interior i revertir el seu progressiu despoblament, destaca la creació de centres de dia, en col·laboració amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, als municipis d’Ademús (816.441 euros), Agullent (600.615 euros), Aras de los Olmos (117.143 euros) i la Font de la Figuera (1.322.856 euros).
A més d’aquestes inversions, tal i com ha assenyalat Maria Josep Amigó, la corporació provincial també ha impulsat la creació dels bans de terres municipals com una proposta que afavoreix la utilització de terrenys en situació d’abandonament i que ja funciona a 26 municipis de les comarques de València. Es tracta de registres administratius municipals amb caràcter públic que faciliten el contacte entre els propietaris de les parcel·les aptes per a l’explotació agrícola i les persones interessades en conrear-les, mitjançant la cessió o arrendament d’aquests espais.