La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, continua amb ‘Els Debats del Magnànim’ amb una sessió de màxima actualitat sobre l’Amèrica de Trump a càrrec d’Aurora Bosch, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València, qui serà presentada per Núria Tabanera, professora d’Història Contemporània de la Universitat de València. L’acte tindrà lloc el dijous, 8 de novembre, a les 19.00 hores, a la sala Gregori Mayans del MuVIM (carrer Quevedo, 10, València) i l’entrada, com sempre a ‘Els Debats del Magnànim’, serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de la sala.
El fenomen Trump i el futur de la democràcia
El debat sobre l’Amèrica de Trump arriba en un moment de màxima actualitat, just després de les eleccions legislatives en les quals Trump ha aconseguit reforçar la majoria republicana al Senat, però ha perdut la majoria en la Cambra de Representants, amb l’entrada de més de 100 dones com a nota més significativa, perquè a més suposa per primera vegada l’arribada de dones joves, musulmanes, indígenes i d’altres minories a la cambra legislativa i posa de relleu la clara polarització de la societat nord-americana. Sens dubte l’anàlisi del fenomen Trump resulta de gran interés perquè connecta amb assumptes d’àmbit global, com ara l’auge dels discursos populistes i xenòfobs, els reptes de les societats multiculturals, la manipulació mitjançant les fake-news dels processos electorals i el futur de la democràcia.
Especialista en la història nord-americana
Aurora Bosch és catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València. Després de les seues investigacions inicials al voltant de la guerra civil i la Segona República espanyola (publicà Ugetistas y libertarios. Guerra civil y revolución en el País Valenciano, Alfons el Magànim, 1983, Premi Nacional d’Història), s’ha especialitzat en la història nord-americana. Estances en Berkeley y UCLA l’han permés aprofundir en l’anàlisi del radicalisme i la democràcia als Estats Units. En aquesta àrea ha publicat Historia de Estados Unidos, 1776-1945 (2005), un repàs dels èxits i fracasos de la democràcia nord-americana, i Miedo a la democracia. Estados Unidos ante la Segunda República y la guerra civil española (2012), on estudia i explica la timorata actitud de l’opinió pública i de la classe política dels EE UU enfront un conflicte que anticipava l’enfrontament del feixisme contra la democràcia.