La superfície forestal d’Els Serrans i el Racó d’Ademús suma més de 140.000 hectàrees en total. Aquesta important massa forestal, tal i com ha assenyalat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, a Villar del Arzobispo durant l’inici de les jornades sobre gestió forestal de la Diputació, “confereix a aquestes comarques un elevat potencial per a desenvolupar una economia circular que aprofite els recursos forestals i el patrimoni natural del territori”.
El municipi de la serrania ha acollit la primera jornada de les cinc que inclou el cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació. El diputat Josep Bort i l’alcalde del municipi, Vicente Portolés, han sigut els encarregats d’inaugurar la sessió a la que han assistit també alcaldesses, alcaldes i representants municipals d’altres municipis d’Els Serrans i del Racó d’Ademús.
Josep Bort ha destacat durant la seua intervenció que “hi havia una falta enorme de polítiques de gestió forestal i desenvolupament de les nostres zones d’interior, i en concret dels seus recursos”. “Les polítiques que estem impulsant —ha continuat Josep Bort— tenen en compte tant la inversió en prevenció d’incendis, que té efectes molt positius tant en l’àmbit econòmic com en l’ambiental, com també el desenvolupament i la implementació de plans i accions de gestió forestal sostenible, de gran importància per garantir oportunitats econòmiques als pobles d’interior i fomentar així l’assentament de població”.
Segons ha assenyalat el diputat, “no es tracta sols d’invertir diners, sinó també d’establir un diàleg amb altres actors com empreses i organitzacions que permeten impulsar dinàmiques d’economia circular que valoritzen estos recursos i ací, aquest cicle de Jornades entre altres accions és clau”.
L’alcalde de Villar del Arzobispo, Vicente Portolés, ha assenyalat per la seua banda que aquesta iniciativa “em sembla molt positiva, perquè encara que Villar no té una massa forestal molt significativa, el municipi sí que depèn de les muntanyes del voltant i dels pobles que sí que en tenen per a segur vivint”. Portolés ha indicat que “és important que la gestió forestal millore aquests recursos tant a nivell paisatgístic com per a la creació de llocs de treball a Villar”.
En la seua intervenció, Salvador Bru, cap del Servei de Medi Natural i Gestió Forestal de la Diputació, ha subratllat també que des del seu departament “s’ha posat l’accent en intentar generar una economia i buscar les possibilitats que ofereixen els recursos forestals, els espais de massa boscosa i, en definitiva, el patrimoni del territori”. En aquesta línia, Bru ha afirmat que “el primer és la societat, la població que viu en aquests territoris, i això requereix l’esforç no sols de les administracions sinó també de les empreses i els actors privats”.
El programa de la jornada ha inclòs una ponència sobre la situació actual dels ecosistemes agroforestals valencians, una segona part que ha abordat la gestió forestal des de l’òptica econòmica, social i mediambiental, i una tercera mesa participativa sobre el paper de les administracions públiques en matèria de gestió forestal i experiències municipals.
A més, s’han explicat les ajudes que ha destinat la Diputació de València a través del Programa de Gestió Forestal Sostenible de 2017 i 2018, amb 3,5 milions d’euros de pressupost totals. La comarca d’Els Serrans ha percebut, en 2017, 284.785 euros d’aquest pla, mentre que al Racó d’Ademús han arribat 68.781 euros d’inversió forestal sostenible.
El cicle de gestió forestal sostenible
Les jornades del cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ són un espai per a l’anàlisi de la situació actual del sector forestal a les comarques de València i les seues potencialitats. Les sessions també aborden el paper que tenen la societat civil i les empreses en la dinamització i gestió d’aquests recursos, a més de presentar les distintes línies d’ajudes municipals de la Diputació per a la gestió forestal sostenible, la millora d’aquests ecosistemes i la protecció contra incendis forestals.
Els encontres d’aquest cicle formatiu i divulgatiu estan dirigits als responsables i tècnics municipals, així com als col·lectius civils interessats i tota la ciutadania. Les sessions continuaran el proper 12 de desembre a Requena, el 19 de desembre a Llutxent, el 9 de gener a La Font de la Figuera, i conclourà el 16 de gener al municipi de Serra.