ELPERIODIC.COM – 15/05/2024

La portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno, juntament amb el diputat Josep Riera, s’han reunit amb  Daniel Carbonell i Joanma Mesado, membre del consell executiu i secretari tècnic, respectivament, de la Unió Llauradora i Ramadera, una de les principals organitzacions agràries del País Valencià. Han abordat diversos temes i problemàtiques que afecten les explotacions agràries, i la seua activitat, i que poden tindre algun tipus de resposta des de la Diputació de València, com ara els problemes que generen les parcel·les abandonades, l’augment dels robatoris o la lluita biològica contra les plagues.

La diputada i portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno, ha destacat: “Tal com ens han traslladat des de l’organització agrària, l’abandó de les parcel·les està generant problemes importants per a les explotacions actives com ara la proliferació de fauna salvatge, l’augment de plagues i, principalment, l’augment del risc d’incendis”. En aquest sentit, des de Compromís es valoraran possibles accions de suport de la Diputació als ajuntaments que la conformen per tal que puguen garantir la neteja i el bon estat de les parcel·les que no es troben en explotació.

Relacionat amb les plagues, és important fomentar i impulsar la lluita biològica per tal de tindre alternatives clares i eficients a la reducció dels plaguicides sintètics i a aquells dels quals directament s’ha prohibit l’ús. Així, la portaveu recorda: “Els últims anys, s’ha fet un esforç important d’investigació per tal de potenciar la lluita biològica contra les plagues amb l’ús de la fauna auxiliar i els insectaris. És necessari que es garantisca als llauradors i a les llauradores un accés fàcil i constant a aquests predadors de plagues. Amb aquesta finalitat, els insectaris d’àmbit local o comarcal són fonamentals i la col·laboració de la Diputació amb la resta d’administracions per a fer-ho possible podria ser molt útil”.

En el sector, també preocupa molt l’augment dels robatoris, especialment durant les campanyes de recol·lecció. Per això, com diu el diputat Josep Riera: “És important reforçar la col·laboració entre les diferents administracions, també de la Diputació, per tal que s’impulsen mesures dissuasives, informatives i de vigilància més definides”.

Respecte de les parcel·les abandonades, el diputat recorda: “Des del Consorci de Bombers i les brigades forestals és pot intervindre directament en aquelles parcel·les abandonades que es troben en l’anomenada interfície urbanoforestal”. És a dir, aquelles parcel·les al voltant dels nuclis urbans, les construccions i els habitatges

.https://www.elperiodic.com/val/pvalencia/grup-compromis-diputacio-valencia-seues-reivindicacions-unio-dignificar-protegir-camp-valencia_959988