• El MuVIM recobrix la façana que dona al Jardí de la Cultura amb una gran obra mural de l’artista valencià Vinz Feel Free, en la qual rememora els dies de confinament
  • Es tracta d’una gran composició gràfica sobre lona de 700 m2 —una gigantografia— en la que aparixen 64 balcons, un per cadascun dels dies en què eixirem a aplaudir
  • En esta obra, afirma l’artista, «la Comunitat Valenciana aparix representada com una gran comunitat de veïns, en la qual tots unim esforços per eixir endavant junts, com així està passant»

15/12/2020

Si alguna cosa ens ha unit durant el llarg confinament que passàrem de març a juny d’enguany ha sigut sens dubte l’aplaudiment multitudinari i sincronitzat cada dia a les huit de la vesprada. Durant uns quants mesos, la pràctica totalitat dels veïns eixírem del nostre espai de reclusió domiciliària per abocar-nos a un exterior comú, retre homenatge i donar-nos mútuament ànims.

Ara, la façana del MuVIM que dona al Jardí de la Cultura s’ha recobert amb una gigantografia de l’artista urbà Vinz Feel Free que vol reflectir, en paraules del propi artista, «la nostra cultura urbana espontània, tot situant l’emoció col·lectiva en el centre de l’obra». Es tracta d’una composició gràfica de 64 balcons amb 164 personatges que hi aparixen aplaudint: un balcó per cadascun dels 64 dies en els quals es va eixir a aplaudir, des que es va decretar el confinament a mitjans de març fins el 17 de maig, en què aqueixa espontània perfomance social es va cloure amb un gran aplaudiment final.

Cada personatge representa un híbrid d’humà amb un cap d’animal, com ja és habitual en l’obra de Vinz Feel Free. A més, l’artista ha triat imatges d’animals en perill d’extinció, «com el linx ibèric, l’àguila reial i el llop», precisa l’autor. D’esta manera es remarca la vulnerabilitat experimentada en aquells moments tan difícils i excepcionals, en els quals tots ens sentirem nuets i indefensos davant l’amenaça del virus. «D’alguna manera», postil·la l’artista, «tots ens sentírem una mica així en aquells dies: com una espècie amenaçada que calia protegir amb mesures dràstiques i fins aleshores inèdites, i amb grans esforços de molta gent».

Els 64 balcons de l’obra de Vinz Feel Free, situats un al costat de l’altre en dos files horitzontals, cobrixen la major part de la façana del museu. «D’eixa manera», conclou l’artista valencià, «la Comunitat Valenciana aparix representada com una gran comunitat de veïns, en la qual tots unim esforços per eixir endavant junts, com així està passant». Per a la diputada del MuVIM, Glòria Tello, esta exposició que recobrix la pell del museu dependent de la Diputació és una proposta artística innovadora «que vol transmetre a la societat valenciana el missatge de què junts podrem fer front a tots els problemes que ens puguen eixir al davant, fins i tot els més excepcionals, com el de la pandèmia de la Covid que encara estem vivint».