El Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC) de la Diputació de València amenitza la festivitat del 9 d’octubre amb activitats didàctiques i lúdiques a Benigànim, Pobla del Duc, Alfara del Patriarca, Senyera, Càrcer, Puçol, Antella, Alcàntera del Xùquer, Montroy.

Benigànim proposa transformar la Plaça Major del municipi en un espai de jocs internacionals que tinguen alguna una singularitat per a amenitzar el matí del divendres. A més, a les 12:30, gegants i cabuts desfilaren pels carrers animant l’ambient amb balls i música.

Per una altra banda, la Colla de Dolçainers i Tabaleters del Real de Gandia porta a la Pobla del Duc la tradició per la música popular valenciana, interpretant les millors obres de compositors valencians, per a despertar i recuperar aqueix sentiment arrelat en la cultura i el patrimoni musical més ancestral.

A més, els jocs populars de sempre tindran lloc en el carrer Major d’Alfara del Patriarca, com les carreres de sacs, ous, carretons, xanques, ball de cadires, tir de corda i diversos balls amb coreografia per als xiquets, acompanyats de globoflexia i maquillatge infantil.

El SARC també vol donar a conèixer altres tradicions culturals amb la intenció de fomentar la interculturalitat i el respecte a diferents costums, creences i cultes a través del ball. Per açò s’impartirà una sessió de capoeira, una mescla de lluita i ball brasilera, amb la qual els participants podran descarregar tensions al mateix temps que es diverteixen descobrint un folklore diferent.

En la sala multiusos de Senyera es narraran les aventures d’un fantasma, una princesa i molts més personatges que faran gaudir als més xicotets amb diferents propostes de dramatització i amb una cuidada escenografia, disfresses, titelles, màscares i música.Càrcer ofereix en un taller didàctic per a conèixer el bosc, les criatures que en ell habiten, les fulles dels arbres i moltes altres sorpreses que despertaran els sentits.

D’altra banda, les llegendes i els contes valencians, així com les seues festes i menjars, conegudes internacionalment, podran ser descoberts en la casa Cultura de Puçol en un taller lúdic que cerca retrobar l’amor per la cultura valenciana. Igualment, a les 12:00, la Escola de doçainers i tabaleters de Puçol desfilaran amb la seua música pels carrers del municipi.

De la mateixa manera, els veïns d’Antella gaudiran de l’ampli repertori tradicional d’aquests instruments que acompanyen les processons, danses, actes festius i commemoratius.

Per la seua banda, la Colla La Rosca té l’activitat del “Roscabuts” a les 18:00 a Alcàntera de Xúquer, un espectacle tradicional de cabuts a més d’un cercaviles pels carrers de la població es va realitzant el Ball de Gegants en cadascuna de les places o creuats els carrers. Una activitat que resulta molt atractiva per a grans i xicotets, i que recupera una dels costums valencians, al mateix temps que reparteixen caramels i llaminadures, despertant l’interès dels xiquets i xiquetes d’Alcàntera de Xúquer.

Per a acabar el dia, Darío Piera, artista de televisió i teatre, presenta un divertidíssim i sorprenent espectacle per a tots els públics a les 23:00 a Montroi. Mocadors, cartes, objectes voladors, i una infinitat d’elements màgics que amb la constant participació del públic faran les delícies dels assistents. Un deliciós espectacle replet d’efectes increïbles, fantasia i diversió.