• La iniciativa es desenvoluparà en un total d’11 platges de la província de València, des de Sagunt, a la comarca del Camp de Morvedre, fins a Oliva, a la Safor, passant pel litoral de l’Horta
  • L’objectiu del programa se centra en naturalitzar les platges, restaurar part del sistema dunar i millorar l’estat de conservació de l’hàbitat d’esta espècie amenaçada i catalogada com a “vulnerable”

15/12/2021

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i SEO/BirdLife continuen desenvolupant el projecte ‘Renaturalització de platges i millora de l’hàbitat del corriol camanegre a la província de València’ des del mes d’abril passat. Les línies d’acció se centren en executar actuacions de seguiment de l’espècie, de conservació directa i millora de l’hàbitat i de sensibilització de la població en 11 platges de Sagunt, Alboraia, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Piles i Oliva.

Durant el programa de voluntariat ambiental es duran a terme accions de conservació directa mitjançant la retirada manual de residus plàstics i sòlids urbans a l’interior de la duna, l’eliminació de vegetació exòtica invasora, la revegetació i plantació de flora dunar autòctona i amenaçada cedida pel Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, a més de la col·locació de tanques i cartelleria informativa. Estes accions, junt amb els protocols que duen a terme els serveis de neteja de la Diputació, permetran mantindre a peu de duna les restes orgàniques deixades per l’onatge i recuperar part de la naturalitat de les platges, afavorint la nidificació del corriol camanegre i la conservació de l’ecosistema dunar. I és que el corriol és una espècie paraigua, és a dir, protegint-la podem protegir alhora un ecosistema fràgil, dinàmic i únic.

Sensibilització i voluntariat ambiental

El mes de novembre passat va finalitzar la campanya de sensibilització amb la xarrada ‘El corriol camanegre i la seua llar’ al CEIP Mestre Rafael Noguera de Daimús. El final d’esta campanya ha donat pas a l’inici del programa de voluntariat ambiental a les platges de Piles i Sagunt, eliminant més de 150 kg de vegetació exòtica invasora, plantant més de 520 plançons de flora dunar autòctona amenaçada i netejant més de 15 kg de plàstics a l’interior del sistema dunar. Dins les accions de plantació s’ha iniciat una col·laboració amb el CIEF, que està permetent treballar amb espècies en perill d’extinció, cas de la silene (silene cambessedesii), una flor endèmica localitzada únicament en zones litorals de Castelló i Eivissa. Gràcies a estes accions, la silene iniciarà la seua recuperació a la província de València.

Al llarg del que resta de la tardor i tot l’hivern, l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i SEO/BirdLife organitzaran jornades de voluntariat ambiental a les platges de tots els municipis implicats. A més, el programa permetrà sensibilitzar i conscienciar tant al voluntariat com a les persones usuàries de les platges de les amenaces que presenta este ecosistema i de les bones pràctiques a adoptar quan visitem la llar del corriol.

Les pròximes jornades del programa de voluntariat ambiental tindran lloc a Sagunt, Oliva i Gandia el 18, 19 i 22 de desembre, respectivament. Tota la informació està disponible en les xarxes socials de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació (Reacciona pel clima), de SEO/BirdLife (Comunitat Valenciana) i dels ajuntaments implicats. Degut a la situació sanitària a causa de la Covid-19, les places són limitades i les persones interessades hauran de posar-se en contacte amb SEO/BirdLife a través del correu [email protected] per poder formar part de l’equip de voluntariat i treballar pel corriol, el litoral i el clima.