30/05/2022

La Secció de Platges de Diputació de València, junt amb l’Ajuntament de Tavernes i el Ministeri de Transició Ecològica, van estar a peu de platja, al llarg del cap de setmana passat, estudiant totes les opcions per a retirar la balena amb gepa, que va ser alliberada fa una setmana en aigües de Mallora per uns bussos, després de trobar-la embolicada amb una xarxa de cércol.

La balena va arribar a la platja de Tavernes de la Valldigna molt desmillorada, i dijous a la nit va morir a uns metres de l’arena. Des de primera hora del matí de divendres es va dur a terme l’extracció de mostres i de paràsits vius per part de professionals de la Universitat de València i de l’Oceanogràfic, cosa que sens dubte, aportarà informació científica important.

La retirada va començar a migdia; després d’envoltar la balena amb unes eslingues o cordes grosses de les quals tirava una màquina de gran potència, es va fer ús d’un tractor de neteja de platges.

L’arrossegament va ser molt dificultós degut al pes i dimensions del mamífer, però finalment es va poder traure de l’aigua i depositar damunt l’arena.

Amb tot, la distància, la dificultat d’accés a la platja i la grandària de l’animal van complicar els treballs, que van estar a punt d’ajornar-se fins dilluns per no comptar amb una grua i un mitjan de transport adequats.

Finalment, després d’una jornada maratoniana, el dissabte de matinada la balena es va traure de la platja, per a traslladar-la a Sagunt on se li practicarà una necròpsia. 

L’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València va gestionar el trasllat i va assumir les despeses de grúa i transport per a retirar el cetaci.