• La vicepresidenta de la corporació provincial y responsable de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, ha participat en la presentación d’un pla que aposta pel contenidor de residus orgànics i l’educació ambiental
  • L’alumnat de Secundària del municipi de la Ribera Alta ha sigut protagonista este divendres en el primer Congrés Carlet Sostenible

03/06/2022

Com millorar el reciclatge de cartó i paper a Carlet? Com reconvertir una ciutat com Carlet o una comarca com la Ribera en sostenible? Com fer una llar per als ocells o un hotel per a insectes? Es tracta de propostes que l’alumnat del centres de Secundària de Carlet ha treballat durant l’any i que este divendres s’han mostrat i s’han fet públiques en el primer Congrés Carlet Sostenible.

En este context, s’ha presentat el nou pla local de gestió de residus, amb la participació de la vicepresidenta de la Diputació i responsable de Medi Ambient, Mª Josep Amigó, qui ha explicat la importància d’este pla de residus per tal de “caminar cap a unes ciutats més sostenibles” i que ha apel·lat a la responsabilitat de totes i tots per a cuidar el medi ambient ja que “no hi ha un planeta B”.

El pla de gestió de residus de Carlet compta amb la inversió de la Diputació de València i dota el municipi d’un planejament per a abordar nous reptes en reducció i reciclatge. El pla, aprovat recentment pel Ple, manté l’actual sistema de contenidors, un sistema que, segons l’enquesta realitzada, està acceptat i consolidat, i introduïx el contenidor marró per a residus orgànics. D’altra banda, la planificació apunta també a la incorporació dels educadors ambientals amb l’objectiu que s’incrementen la quantitat de fraccions selectives recollides i es treballe en les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar.

Congrés Carlet Sostenible

L’alcaldessa de Carlet, Lola Navarro, i la directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego, han sigut les encarregades d’obrir el congrés. Navarro ha transmés a l’alumnat la necessitat de la seua participació en els projectes de present i futur de la ciutat de Carlet i ha fet una crida a la continuïtat d’este esdeveniment durant molts anys i comptant amb la participació de l’alumnat. D’altra banda, Gallego ha aprofitat per encoratjar l’alumnat a participar en tot tipus de projectes per tal de fomentar una educació transversal i inclusiva.

La iniciativa, que ha partit de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Carlet, arran de la demanda de l’institut Eduardo Primo per a mostrar el seu treball en el reciclatge de cartó, ha aconseguit congregar, conéixer i compartir tots els projectes que els centres de Secundària duen a terme en matèria mediambiental.

El regidor de Medi ambient, Pere Chovares, explica que “ha sigut una iniciativa molt il·lusionant en què per primera vegada s’han posat en comú i hem escoltat les veus i els projectes de la generació futura, i ha sigut una oportunitat perquè entre ells posen en comú projectes i idees que són fonamentals per al futur d’un Carlet sostenible”.

La jornada ha reunit 387 alumnes de l’IES Eduardo Primo, IES 9 d’Octubre i La Devesa School per a posar en comú els diversos projectes mediambientals que porten endavant els centres educatius. Al llarg del matí l’alumnat ha exposat els seus treballs durant el curs i a més han fet tallers diversos on han participat tots els alumnes de manera alternativa.