El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha anunciat hui a les XI Jornades de portes obertes al jaciment ibèric Kelin a Caudete de las Fuentes que la institució provincial prestarà «l’assessorament tècnic necessari per a engegar, al llarg de 2016, la nova col·lecció museográfica de Caudete de las Fuentes que atresora fons molt valuosos procedents, molts d’ells, de les excavacions en el jaciment».

També han assistit a la jornada, el lema de la qual d’enguany ha sigut Assaborint la història, l’alcaldessa i regidora de Cultura de Caudete de las Fuentes, Vanessa López; els regidors Iván Caja i Laura López; la directora del Museu de Prehistòria de València, Helena Bonet, i Consuelo Mata, professora del Departament de Prehistòria i Arqueologia i directora de l’excavació de Kelin.

Xavier Rius ha assegurat que l’Àrea de Cultura continuarà impulsant, des del Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) del Museu de Prehistòria de València, les campanyes d’excavació dirigides per l’arqueòloga Consuelo Mata.

La Diputació de València ha finançat, durant més de 20 anys, les campanyes d’excavació, així com la restauració i posada en valor del poblat ibèric de Kelin, que ara és visitable.

Èxit de públic amb més de 400 visitants

Durant tota la jornada, els més de 400 participants en les jornades han visitat el jaciment i han participat en les activitats organitzades per l’Ajuntament de Caudete de las Fuentes amb la col·laboració del Museu de Prehistòria de la Diputació de València i la Universitat de València.  En aquesta edició, per primera vegada, la Biblioteca Infantil del Museu de Prehistòria s’ha sumat al projecte per a facilitar que xicotets i majors puguen llegir, fullejar, mirar… llibres d’arqueologia i sobre els ibers. Els tres sabers de Leuro

L’acte central de les jornades ha sigut la dramatització i posada en escena de 20 personatges del món iber que han pres vida per unes hores a partir d’un heroi mític, Leuro, portador dels tres grans sabers: els cavalls, el ferro i l’escriptura.

L’equip del Museu de Prehistòria ha creat una història fictícia per a delectar al públic. En ella, els habitants de Kelin parlen sobre com l’heroi Leuro els ha transmés aquells coneixements reveladors i fonamentals. Amb la dominació dels cavalls, els homes no solament poden caçar i guerrejar sinó que aquell que posseeix un animal se situa també en una situació de prestigi en la societat íbera.

La metal·lúrgia del ferro és fonamental per a la construcció d’armes i eines que milloren la qualitat de vida.

Sobre l’escriptura ibera cal assenyalar que està composta per signes el major paral·lelisme dels quals es troba en l’epigrafia fenícia. El suport emprat per a escriure és, sobretot, la làmina de plom encara que també hi ha constància de ceràmiques escrites i, de manera més residual, també sobre pedra. Un altre dels materials són les monedes encunyades en Kelin.

Segons han explicat els personatges ibers, en els seus escrits van deixar constància de mites i llegendes, de les seues creences i, en definitiva, de la seua cosmovisió vital.

Orfebreria, monedes i indumentaria íberes

Les jornades s’han completat amb tallers d’encunyació de moneda, d’indumentària i d’orfebreria organitzats pel Museu de Prehistòria de València.