L’Auditori Municipal de Moixent Gabriel Aracil exhibeix fins al 15 de novembre l’exposició itinerant «La cara dels altres», produïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València.

La mostra exhibeix 93 reproduccions de gravats de la col·lecció de Joan F. Mira, dels segles XVIII i XIX, que mostren la visió europea d’altres cultures, a través d’escenes de la vida quotidiana, costums, indumentària, etc.

«La cara dels altres» presenta l’ideari exòtic generat pels viatgers europeus a terres d’Àsia, Amèrica i Àfrica dels segles XVIII i XIX.

En paraules del mateix Joan F. Mira, «es tracta d’una història fascinant, la història de com van construir la cara i la imatge dels altres, quan no tenien màquines per a fixar-les. Potser els nostres besavis dels segles XVIII i XIX projectaven també qui sap quines fantasies».

En els gravats de «La cara dels altres» no sempre és el «bon salvatge» o el «salvatge brutal» qui apareix dibuixat, «algunes vegades som nosaltres mateixos, amb la cara dels altres», explica Mira.

«Ha de ser per açò que, al llarg de més d’un quart de segle he furgat per mitja Europa per a trobar aquestes imatges clàssiques o ingènues, plenes de realisme o de deformacions, il·lusòries, serenes o brutals, i sempre fascinants. Les he cercat per llibreries de vell, per mercats ambulants, antiquaris i fires de Londres, de València i d’Amsterdam, de París a Barcelona, amb una llarga paciència», segons el col·leccionista.