• El projecte investiga els processos d’abandonament en terres rurals d’interior i s’ha dut a terme amb investigadors de la universitat americana Wayne Styate University de Detroit

22/07/2022

Este mes de juliol s’ha reprès, després de dos anys de parada per la pandèmia, el projecte de recerca al llogaret de la Torre a Alpuente, a la comarca de la Serranía, centrat en recopilar informació sobre els processos d’abandonament i reocupació que han afectat els establiments rurals com la Torre. Este projecte es desenvolupa des de 2018 per un equip de L’ETNO en col·laboració amb antropòlegs de la universitat americana Wayne Styate University de Detroit (EUA).

L’objectiu de la iniciativa és assolir un millor coneixement al voltant de processos culturals que envolten el poblament i el despoblament d’espais de l’interior valencià. El projecte planteja una mirada multidisciplinar, que inclou professionals de l’antropologia i també col·laboracions des de l’arqueologia i la geografia.

La campanya d’enguany ha estat centrada en analitzar el desenvolupament del sistema de reg en terrasses vinculat al llogaret.

Així, s’ha continuat recopilant informació sobre l’ús de l’aigua de reg (un be escás) i sobre l’establiment d’una horta abancalada. Les dades recopilades permeten afinar les fases de construcció del sistema de reg i millorar el nostre coneixement sobre l’economia tradicional d’assentaments de muntanya.