• El museu de la Diputació de València va donar per concloses el passat 2 d’octubre les mostres ’25 anys de pau’ i ‘Ruedo Ibérico. Un exili intel·lectual en temps del franquisme’ amb gran nombre de visitants
  • El cicle ‘Franquisme i resistència’ ha explicat amb rigor la campanya propagandística més espectacular registrada a España en el segle XX, sense importar ideologies i obert a tota mena de públic

13/10/2022

L’exposició ‘25 anys de pau? El llavat de cara del franquisme en 1964’ que ha acollit el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) del 26 d’abril al 2 d’octubre ha sigut un important atractiu per a les 77.615 persones que han passat pel museu de la Diputació de València durant el temps d’exhibició.

El diumenge 2 d’octubre el museu de la Diputació va donar per concloses les mostres ‘25 anys de pau? El llavat de cara del franquisme en 1964’ i ‘Ruedo ibérico. Un exili intel·lectual en temps del franquisme’, realitzada en col·laboració amb la Fundació Antonio Pérez de la Diputació de Cuenca. Dos exposicions que, al costat de ‘Elena Francis. Franquisme i subordinació de la dona’, conformaven el cicle ‘Franquisme i resistència’.

Una vegada arribada la seua fi, Rafael Company, director del museu i comissari de l’exposició dedicada als 25 anys de pau, ha aprofitat per a fer balanç i aportar conclusions: “Hem apostat per explicar la campanya propagandística més espectacular duta a terme a España en el segle XX amb el rigor que ens caracteritza com a museu, amb un cicle expositiu obert a tota mena de públic, i oferint una experiència irrepetible amb un consens social molt ampli”.

“Encara que el projecte expositiu va poder ser percebut amb escepticisme en un primer moment, hem comprovat que, a mesura que diferents persones, amb diferències ideològiques enormes entre si, s’anaven acostant al museu, canviaven la seua percepció sobre l’exposició, arribant a públics de tota mena sense importar les seues procedències o coneixements sobre la matèria”, ha assenyalat el director.

Una mostra de producció pròpia de grans dimensions i de molta complexitat discursiva que ha suposat un enorme esforç de documentació i síntesi per part de l’equip del museu. “Una decidida aposta per intervindre en el debat cívic preguntant-nos per qüestions decisives sobre el passat més o menys recents i com ha incidit en el nostre present i futur”, indica Gloria Tello, diputada delegada del MuVIM.

Consolidació de les visites guiades

Un de les grans fites del cicle ha sigut la gran acceptació que han tingut les visites guiades. Unes visites obertes a tota la ciutadania cada dissabte i diumenge durant tot el cicle, però que també han acostat a grups universitaris al museu per a conéixer més de prop una campanya publicitària tan complexa com va ser la de 25 anys de pau.