• La vicepresidenta de la corporació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, explica que amb el programa 50/50 es fomenta l’estalvi d’energia i d’aigua en tota la comunitat educativa

14/10/2022

Quaranta-tres escoles públiques s’han unit a la tercera edició del programa 50/50, que impulsa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València a través de la seua estratègia Reacciona. L’objectiu és reduir el consum, la factura energètica i les emissions en les escoles mitjançant sessions formatives pràctiques adreçades a tota la comunitat educativa.

“El programa s’anomena 50/50 perquè es proposa que els ajuntaments revertisquen al centre escolar el 50% de l’estalvi econòmic que es genere en la factura energètica durant el curs 2022/23 i invertir l’altre 50% en accions d’eficiència energètica a l’escola per aconseguir nous estalvis en anys posteriors. El programa no té fi, ja que els estalvis aconseguits en un any es prolonguen cap als següents”, indica Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient.

L’import total de la subvenció és de 208.000 euros, distribuïts entre 43 ajuntaments amb un màxim de 5.000 euros. Els ajuntaments són els responsables de constituir l’equip energètic amb un/a tècnic/a municipal, que assistirà a les reunions de preparació i de seguiment, i que haurà de facilitar a l’empresa contractada la informació del centre escolar.

A més, l’equip estarà format per una persona de direcció de l’escola, una o dos del claustre, un/a responsable de consergeria o manteniment, una altra de l’equip de neteja o menjador, dos alumnes per classe dels cursos de 5é i 6é de Primària i opcionalment, dos representants de l’AMPA. L’equip energètic s’encarregarà de diagnosticar el consum energètic i d’aigua de l’escola, elaborar un pla d’estalvi i fer el seguiment de les mesures establertes i l’evolució dels resultats.

Escoles participants

Les dihuit escoles que implantaran el programa en este curs escolar són el CEIP Isabel la Catòlica de l’Olleria, el CEIP Cervantes de Buñol, el CEIP Ausiàs March de Paiporta, el CEIP Les Sitges de Burjassot, el CEIP Beato Carmelo de Real de Gandia, el CEIP Jose Blat Gimeno de Vinalesa, el CEIP Heretats de l’Alcúdia, el CEIP Fèlix de los Olmos de Favara, el CEIP Mestre Aguilar de Camporrobles, el CEIP Bertomeu Llorens de Catarroja, el CEIP Isidro Girant d’Ayora, el CEIP Don Juan Lacomba Guillot de Chella, el CRA d’Alfauir, el CEIP Domínguez Roca de Petrés, el CEIP Mare de Déu de Vallivana de Picassent, el CEIP Lluís Vives d’Ontinyent, el CEIP Palància d’Algímia d’Alfara i el CEIP Francesc Carròs de la Font d’en Carròs.

Les altres vint-i-cinc escoles que l’implantaren el passat curs escolar i que continuaran, com a mínim, fins a juny de l’any que ve són el CEIP Doctor Esplugues de Montaverner, el CEIP Sant Francesc de Borja de Llombai, el CRA La Serrania de Sot de Chera, el CRA El Pinar d’Alcublas, el CRA de Ròtova, el CEIP Castillo del Real de Marines, el CEIP Mare de Déu dels Xics de la Font de la Figuera, el CEIP Rafael Altamira de Quatretonda, el CEIP Fabián y Fuero de Villar del Arzobispo, el CEIP Mare de Déu del Pilar de Bonrepòs i Mirambell, el CEIP Tomàs Albert d’Albuixech, el CEIP Verge del Remei de Castelló de Rugat, el CEIP La Sénia de l’Alcúdia de Crespins, el CEIP Beata Inés de Benigànim, el CEIP Balmes de Guadassuar, el CEIP Las Higuerillas de Requena, el CRA El Tejo de Chera, el CEIP Albait de Bolbaite, el CEIP Severí Torres de Castelló, els aularis del CRA Bajo Turia de Gestalgar i de Domeño, el CRA Entreviñas de Fuenterrobles, el CEIP López Marco de Sollana, el CEIP Cristóbal Colón de Benetússer i el CEIP Sant Vicent Ferrer de Llíria.

Tal com assenyala Maria Josep Amigó, “el més important és l’aprenentatge de bons hàbits d’estalvi energètic i d’aigua. Eixe és el poder transformador del programa 50/50”.