• Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians és la campanya amb la qual L’ETNO reivindica l’imaginari valencià de la por cada any quan s’apropa la festivitat de Tots Sants i la festa globalitzadora del Halloween ocupa els carrers
  • Enguany el centre de la campanya serà la publicació de la «Guia inacabada de la fantasia valenciana» escrita per Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado i il·lustrada per Marc Bou, anuncia el diputat de Cultura, Xavier Rius

14/10/2022

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, organitza la VII edició d’Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians la campanya  reivindica l’imaginari valencià de la por cada any quan s’apropa la festivitat de Tots Sants. El projecte, nascut el 2016 des de la Biblioteca i el Departament de Didàctica de L’ETNO, pretén donar visibilitat als personatges més fantàstics que protagonitzen la rondallística valenciana.

Com explica el diputat de Cultura, Xavier Rius, “enguany tenim l’Espanta la por més viu que mai, on el centre de la campanya serà la publicació de la «Guia inacabada de la fantasia valenciana», a més de la proposta didàctica per a educació Infantil i Primària, la campanya a biblioteques o museus etnològics, i la programació de l’ETNO, amb la Festa Valor o el II Gran Torneig Fallera Calavera, entre altres activitats”.

La «Guia inacabada de la fantasia valenciana» escrita per Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado i il·lustrada per Marc Bou, naix amb la intenció de ser l’obra de referència de tot allò que sabem a hores d’ara de l’imaginari valencià i també amb la voluntat de incidir en tot allò que encara no està recollit. La guia es presentarà el 22 d’octubre.

Espanta la por a les escoles

Les escoles valencianes disposen des de l’any 2020 d’una proposta didàctica per a educació Infantil i Primària que ajuda l’alumnat a conéixer més i millor l’imaginari terrorífic valencià, els seus vincles amb la cultura mediterrània i les relacions amb la festa de l’Halloween al voltant de la celebració de Tots els Sants.

A més de conéixer els nostres monstres, el programa escolar acosta als més xicotets una certa reflexió sobre la por, i els dota d’eines i personatges amb els quals allunyar el temor.

En el programa escolar, un monstre valencià és el protagonista de cada curs i servix de fil conductor en tots els àmbits de coneixement. Així el gegant, la bruixa i el drac, acompanyen els xiquets i xiquetes d’infantil de 3, 4 i 5 anys, respectivament. Quant a Primària, els cursos tenen a l’Home del sac (primer), la Quaratamaula (segon), l’Home dels Nassos (tercer), el Dimoni (quart), el Caro (cinqué) i Queixalets (sisé) com a personatges amb els quals s’endinsen en l’anglés, el castellà, el valencià, les matemàtiques, la música o el coneixement del medi. 

El material remés als centres escolars consta d’una guia del professorat en la qual s’aborden els elements educatius a tractar segons els cursos (competències, objectius, continguts, temes i criteris d’avaluació) i un material escolar a treballar a l’aula, en el qual s’indiquen els exercicis i treballs a desenvolupar per l’alumnat.

En l’edició de 2021 es sumaren al projecte més de 100 escoles de les diferents comarques valencianes que realitzaren la proposta didàctica en les aules o assistiren al museu a realitzar els taller escolar d’Espanta la Por.

Espanta la por a les biblioteques públiques i museus etnològics locals

Més de 100 poblacions valencianes estan inscrites per participar activament en Espanta la por a través de les biblioteques públiques i museus. En 2022 a més d’oferir una programació pròpia farcida de lectures, jocs i contes, seran actius imprescindibles per a ajudar-nos a completar la Guia inacabada de la fantasia valenciana i poder saber més de la nostra geografia fantàstica.  

Espanta la por a L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia

El cicle d’activitats a la seu de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia (València) començarà el 15 d’octubre amb la Festa Valor. Nit de Rondalles, i acabarà el 13 de novembre. Conté un programa molt variat dirigit tant a persones adultes, com a públic familiar i escolar.

Entre les activitats per a públic familiar i escolar, destaca el taller anomenat ‘On viuen les bruixes’, amb dos versions, una per a famílies i altra per a escolars, tindrà com a protagonistes les bruixes valencianes. El taller per a famílies se celebrarà els diumenges, del 23 d’octubre al 13 novembre; i el taller per a escoles en el museu, de dimarts a divendres, del 18 d’octubre a l’11 de novembre.

Per una altra banda, pensant amb els menuts i menudes, L’ETNO publica el cinqué volum de la col·lecció de contes infantils Espanta la por, un projecte que cada any presenta un conte dedicat a un personatge de l’imaginari popular valencià de la por.  «Soc una bruixa?» és el títol del conte escrit per Mercé Climent  i il·lustrat per Marc Bou que enguany descobrirà com les bruixes estan vives i son prou diferents a com ens pensem, i no volen en granera. La presentació tindrà lloc el dimecres 26 d’octubre a les 18.00 hores.

L’oferta per a públic infantil es completa amb quatre espectacles teatrals per a famílies, realitzats en col·laboració amb el SARC de la Diputació de València: ‘Caputxeta i altres llops’ en el Teatre l’Estrela el 16 d’octubre a les 11 i 12.45 hores; ‘Contes de por per a pixar-se de riure… o no’, en l’Associació NANO el 23 d’octubre a les 11 i 12.45 hores; ‘De por’ de Dani Miquel, el 30 d’octubre a les 11 i 12.45 hores; i ‘Biocontes de bruixes, donyets i altres colors. La lluna, Art i Entorn’, el 6 de novembre a 11 i 12.45 hores.

Entre les activitats per a públic adult, destaca la Festa Valor, el 15 d’octubre a les 20 hores, amb Nit de Rondalla, que donarà el tret d’eixida a la programació Espanta la por 2022. Per segon any farem un sopar de pa i porta a la plaça de L’ETNO dirigit preferiblement a públic adult en homenatge a Enric Valor, a la paraula i a la narració oral. Actuaran Almudena Francés, Carles Cano i Eva Andújar junt a l’acordionista Jordi Pastor.

La presentació de la «Guia inacabada de la fantasia valenciana» de la mà dels seus autors Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado i de l’il·lustrador Marc Bou, tindrà lloc el 22 d’octubre a les 12.00 hores. Una guia imprescindible per a conèixer el nostre imaginari més fantàstic que es convertirà en tot un referent de consulta. Prèviament, a les 11 hores rebrem les biblioteques i museus locals participants en la campanya d’Espanta la por 2022.

El II Gran Torneig Fallera Calavera se celebrarà el 5 de novembre a les 10.00 hores. Este torneig enfrontarà a 120 persones al pati de L’ETNO i estarà dirigit per l’autor del joc, Enric Aguilar. Totes les persones participants podran arreplegar l’apreciada Carta Extraordinària d’Espanta la por. L’any passat la final va estar molt disputada i enguany de segur que també. Amb la participació de Zombi Paella.

«Mançanetes» concert del cicle Música en Construcció de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València es podrà gaudir el 5 de novembre a les 18.00 h. Este concert unirà les notes dels acordions de Jordi Pastor i Pau Barberà amb la màgia de la narració oral d’Almudena Francés.

La campanya ESPANTA LA POR 2022 compta amb la col·laboració de SARC – Cultura Diputació de València, la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana), la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), la Universitat Rovira i Virgili, Amical Wikimedia i Zombi paella.

Programa estpanta la por!! 2022