• En l’esdeveniment biennal, organitzat per la Diputació de València, han participat un total de 25 rellevants músics espanyols i estrangers en nou concerts i recitals als quals van assistir més de 3.500 persones
  • El festival va arrancar amb la pianista Maria João Pires i va seguir amb altres intèrprets de referència com Luis Fernando Pérez, Bartomeu Jaume, Xavier Torres, Noelia Rodiles, Carlos Apellániz, Óscar Oliver, Yulianna Avdeeva, Carles Marín, Claudio Carbó, María Linares i Josep Colom
  • Va acollir tres estrenes i un “concert històric” en el qual també van participar el director Manuel Hernández Silva, el clavecinista Diego Ares, el fortepianista Antonio Simón i els professors de la Orquestra de València

07/11/2022

El Festival de Piano Iturbi 2022, organitzat per la Diputació de València, ha sigut un èxit per als responsables de l’esdeveniment musical, celebrat del 28 d’octubre al 4 novembre, que va afrontar en la seua recta final el programa Quintets amb piano II, un “concert de concerts” amb la Orquestra de València, amb la col·laboració del Palau de la Música, i el recital de clausura del pianista català Josep Colom.

En esta setmana, en la qual han participat un total de 25 rellevants intèrprets espanyols i estrangers, han assistit gratuïtament als nou concerts i recitals més de 3.500 persones, aficionats i melòmans, que van poder gaudir de diverses propostes realitzades en diferents escenaris de la ciutat de València (Teatre Principal, Palau de les Arts, Centre Cultural la Beneficència i L’Almodí).

La segona edició del festival va començar amb la portuguesa Maria João Pires i va seguir amb altres artistes del pianisme nacional i internacional com Luis Fernando Pérez, Bartomeu Jaume, Xavier Torres, Noelia Rodiles, Carlos*Apellániz, Óscar Oliver, Yulianna Avdeeva, Carles Marín, Claudio Carbó, María Linares i Josep Colom, així com amb el director Manuel Hernández Silva, el clavecinista Diego Ares i el fortepianista Antonio Simón, entre altres prestigiosos músics i professors de l’Orquestra de València.

La Diputació ha donat continuïtat així a un festival de caràcter biennal, sota la direcció artística de Justo Romero, que tindrà lloc els anys pars, en alternança amb el Concurs de Piano Iturbi, que el farà en els imparells. Així mateix, el Cicle de Recitals Iturbi va brindar, del 6 de maig al 23 d’octubre, un total d’onze concerts a Roma, Toulouse, València, i en ciutats i municipis valencians com Gandia, Chiva, Xàtiva i Sagunt, a càrrec d’alguns dels guanyadors de l’anterior edició: Salome Jordania, Ryutaro Suzuki i Zifan Ye.

El Projecte Iturbi treballa en tres línies estratègiques: promoure el talent de joves pianistes de tot el món i impulsar la seua projecció i carrera artística amb el concurs; programar a músics de referència en el festival; i posar en valor el prestigi i el llegat musical de José Iturbi (València 1895-Los Angeles 1980), al qual es rendix permanent homenatge.

Alt nivell pianístic

Glòria Tello, diputada responsable del Festival de Piano Iturbi, ha assegurat que esta segona edició “ha sigut una mostra de qualitat artística, exigència i alt nivell pianístic”. Tello considera que “ha sigut un èxit pels intèrprets que han participat, els programes executats i l’acolliment del públic i dels mitjans de comunicació autonòmics i nacionals, la qual cosa suposa un gran retorn per al festival i la marca València”. Així mateix, la diputada ha subratllat que “les sinergies i la col·laboració institucional en general, i la del Palau de la Música en particular, ha sigut exemplar i molt important per a dur a terme la iniciativa”.

El director artístic, Justo Romero, ha afirmat que “hem viscut, compartit i gaudit intenses jornades pianístiques en un esdeveniment sense precedents en la vida musical valenciana, i potser espanyola”. Romero assenyala que “sota l’auspici de la Diputació de València i el decidit suport de la diputada Glòria Tello, hem pogut culminar feliçment este somni, en el qual la qualitat, l’excel·lència artística, la passió per la música, el compromís amb la contemporaneïtat, l’entorn i l’honradesa, han sigut sant i senya”; i s’ha fet “sense baixar ni un instant el seu excel·lent nivell artístic i professional”. Romero ha agraït la “generositat” dels artistes i professionals que han fet possible el II Festival de Piano Iturbi i ho han convertit en una cita “inoblidable”.

Maria João Pires i tres estrenes

Maria João Pires va obrir el festival interpretant obres de Schubert i Debussy davant 1.200 persones que li van dispensar un calorós i multitudinari acolliment en el Palau de les Arts; Quintets amb piano I va estrenar amb caràcter absolut Las lógicas exquisitas, del reconegut compositor valencià Francisco Coll, obra-encàrrec promoguda pel propi Festival de Piano Iturbi, i va incloure peces de Schumann i Shostakóvich en la seua actuació. Els pianistes Bartomeu Jaume i Xavier Torres, amb el programa Obra per a piano de Javier Costa, van interpretar el catàleg pianístic complet de Costa, incloses altres dos estrenes absolutes: Preludios efímeros iRemember me!!

La pianista asturiana Noelia Rodiles va oferir un recital amb un exigent programa en el qual va alternar obres de Schubert i dels espanyols David del Puerto i Jesús Rueda, combinant el clàssic i el contemporani; Liber Quartet va interpretar la Rapsodia en blue de George Gershwin, en versió per a dos pianos inspirada en l’enregistrament de José i Amparo Iturbi; i peces de Bartók i Stravinski.

En l’equador del festival, la pianista russa Yulianna Avdeeva va brindar un titànic concert amb obres de Chopin, Władysław Spilzman, Mieczysław Weinberg i Rajmáninov; i en el programa Quintets amb piano II es van confrontar les fantasies i els quintets per a piano i vents de Mozart i Beethoven.

Concert històric

L’Orquestra de València, dirigida per Manuel Hernández Silva, va oferir un “concert històric” en el que va ser un periple musical des del Barroc fins al segle XX i en el qual es van interpretar, per primera vegada junts i amb el Teatre Principal ple, el Concert per a quatre teclats i cordes de Bach; el de tres pianos de Mozart, el Concert per a clau, fortepiano i orquestra de Carl Philipp Emanuel Bach, el Totentanz de Liszt (per a piano i orquestra), i el Concert per a piano per a la mà esquerra de Prokófiev, interpretat en molt poques ocasions i que es va escoltar amb caràcter d’estrena a España.

El colofó el va posar el barceloní Josep Colom, un prestigiós intèrpret del pianisme universal, amb obres de Franck, Stravinski, Falla (Fantasía Baetica), els Dotze estudis opus 25 de Chopin i la novetat d’una Pequeña Danza española composta pel mateix José Iturbi que va clausurar el festival.

El segon Festival de Piano Iturbi ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, el Palau de la Música, l’Institut Valencià de Cultura a través de la Direcció Adjunta de la Música i Cultura Popular, la Real Acadèmia d’España a Roma adscrita al Ministeri d’Afers exteriors, el Palau de les Arts Reina Sofia i el Festival Piano aux Jacobins.