• El museu de la Diputació acull una exposició sobre l’important rol del disseny en el sector de la salut, emfatitzant la seua capacitat com a eina per al progrés i el benestar de les persones
  • Un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 i el MuVIM que podrà visitar-se fins al 16 d’abril de 2023 a la Sala Alfons Roig

11/11/2022

El MuVIM acull l’exposició ‘Disseny i Salut’, un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 i el museu, amb el suport de la Diputació i la col·laboració de l’Ajuntament de València. La mostra podrà visitar-se fins al pròxim 16 d’abril de 2023 i està comissariada per Ramón Úbeda, Esment Especial en els Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny 2021 per la seua labor divulgativa en este àmbit al llarg de la seua vida.

L’exposició ‘Disseny i Salut’ és el resultat d’un treball de cerca en totes les disciplines del disseny, des de la indústria a l’arquitectura, passant per la comunicació gràfica o la moda, sense oblidar el que ha generat la pandèmia ni les emergències socials que hi ha en altres parts del món. Una mirada transversal que repassa el passat, dissecciona el present i es projecta cap al futur per a il·lustrar que la ciència i la medicina evolucionen i continuaran evolucionant amb l’ajuda de la tecnologia i el disseny.

“El MuVIM, com no podia ser d’una altra manera, se suma i torna a apostar fort pel pensament i la reflexió, pel debat públic i el coneixement, com sempre ha fet”, afirma Glòria Tello, diputada responsable del museu de la Diputació, per a qui “la proposta que hui es presenta no és només una novetat interessant i atractiva, sinó una mostra audaç i valenta que situa la sanitat i el disseny en el centre de la conversa pública per a convertir-se en bagatge compartit”.

Una mostra oportuna i necessària, pel seu caràcter social i per tot el que estem vivint. Pedagògica i divulgativa, per a mostrar coses que no coneixem i com el disseny pot ajudar a millorar l’atenció mèdica. Rigorosa i multidisciplinària, perquè també servix per a informar, advertir o previndre. “Un projecte que es va gestar en plena emergència sanitària a causa de la pandèmia, en trobades sempre amb mascareta i en espais molt ventilats, la qual cosa ens feia tindre molt present la importància de la salut i l’atenció mèdica”, recorda Rafael Company, director del MuVIM.

El bon disseny et pot salvar la vida, no és necessari haver d’entrar en un hospital per a comprovar-lo. El casc per a treballar en l’obra, per posar un exemple poc valorat, ha sigut creat amb eixa fi. El treball de cerca ha servit per a reunir més de 500 exemples que servixen per a explicar, d’una manera pròxima i amena, que “el disseny és bo per a la salut”. Així es titularà el llibre que complementarà l’exposició.

Amb esta mostra, que podrà visitar-se fins al 16 d’abril de 2023 a la sala Alfons Roig, “el MuVIM expressa novament el seu interés i compromís amb el disseny i està vegada més en concret amb una aplicació que pot passar desapercebuda, però en la qual està molt present de múltiples formes”, assenyala el cap d’exposicions del museu, Amador Griñó, per a qui a més és molt significatiu que esta exposició es realitze en un museu que se situa en els terrenys que ocupava “el primer Hospital General de València, creat sobre el primer manicomi documentat d’Europa”.

Per a Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, “probablement ens trobem davant una de les exposicions amb major ambició de tot el programa de València Capital Mundial del Disseny 2022. El caràcter obert, ocurrent i didàctic d’esta mostra acostarà a tota la societat qüestiones tan familiars i vitals com la salut i la cerca del benestar. Açó només podia ocórrer gràcies a l’extraordinària trajectòria de Ramón Úbeda en el camp de la creativitat, qui ha sigut capaç de generar un relat tan amé com replet d’informació amb el disseny com a denominador comú. Sens dubte, l’exposició celebra un tancament d’any destacat de la mà del MuVIM, com a centre cultural de referència a la ciutat; centre que ha acollit diverses activitats del programa oficial des d’inicis de l’any”.

La mostra està dividida en diferents blocs i es desenvolupa al llarg de 25 temes o àmbits. Molts dels objectes estan signats per dissenyadors de renom com Barber Osgerby, Yves Béhar, Piergiorgio Cazzaniga, Matali Crasset, Charles y Ray Eames, Benjamin Hubert, Piero Lissoni, Nendo, Satyendra Pakhalé, Raw Color, Giulio Ridolfo, Mario Ruiz, Philippe Starck i Tokujin Yoshioka, entre molts altres.