• El concurs internacional, de caràcter biennal i organitzat per la Diputació de València, incrementa la participació amb pianistes dels cinc continents
  • Els països amb més presència d’intèrprets han sigut Corea del Sud (28), la Xina (21), Itàlia (18), el Japó (17), Rússia (13), els EUA (13), España (11), Taiwan (10), el Regne Unit (6) i França (4)
  • Gloria Tello, diputada del Premi Iturbi, ha assegurat que “considerem un gran èxit el nou rècord en el nombre de sol·licituds rebudes i l’increment respecte a edicions anteriors”

17/01/2023

El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, ha inscrit a 184 pianistes de 36 països per a participar en la XXII edició del Concurs Internacional de Piano de València que tindrà lloc en el Teatre Principal, del 31 de maig al 9 de juny, sota la direcció artística del reconegut pianista Joaquín Achúcarro. Actualment s’està realitzant la preselecció per un jurat integrat per l’assessora artística Ana Guijarro (presidenta) i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, que triaran als vint pianistes que estaran en lliça en la primera fase.

La inscripció incrementa un 3,3% el rècord de 178 participants de l’anterior convocatòria, en 2021, que al seu torn va multiplicar per sis la celebrada en 2017 (en 2019 no es va realitzar) amb 31 sol·licituds. La d’edicions anteriors també ha quedat àmpliament superada, ja que en 2010 va haver-hi 31 inscrits, en 2013 van ser 39, i en 2015 va arribar a 70.

Els països amb més presència d’intèrprets han sigut Corea del Sud (28), la Xina (21), Itàlia (18), el Japó (17), Rússia (13), els EUA (13), España (11), Taiwan (10), el Regne Unit (6), França (4), Romania (4), Polònia (3), Ucraïna (3), Alemanya (3) i el Canadà (3). Altres nacions que estan representades inicialment són República Txeca, Geòrgia, Finlàndia, Suïssa, Suècia i Austràlia amb dos pianistes; i Israel, Macedònia del Nord, Bulgària, Hongria, Portugal, Sèrbia, Croàcia, Singapur, Vietnam, Eslovènia, Grècia, Sud-àfrica, Guatemala, Islàndia i Mèxic amb un.

Per continents, destaca el nombre de pianistes d’Europa, que suposen el 44,54%, li seguixen de prop els d’Àsia, que representen el 44,01%, d’Amèrica el 9,78%, d’Oceania el 1,09% i d’Àfrica el 0,54%. En esta edició, guanyen pes percentual els músics asiàtics, amb el significatiu increment de coreans i japonesos, i cal destacar la participació española. Quant a les edats el gruix dels i les pianistes tenen entre 23 i 30 anys (71,75%).

Un èxit de convocatòria 

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha assegurat que “considerem un gran èxit el nou rècord en el nombre de sol·licituds rebudes i l’increment respecte a edicions anteriors”. Tello considera que “cal felicitar el treball d’un excel·lent equip liderat per Joaquín Achúcarro i Ana Guijarro, que té com a objectiu millorar l’anterior competició, la consolidació de l’interés de pianistes dels quatre continents i la presència i fortalesa del concurs a tot el món”.

Achúcarro ha manifestat estar “molt satisfet per l’alta participació de pianistes de 36 països que veuen el Premi Iturbi com una oportunitat per a impulsar les seues carreres artístiques”. El prestigiós concertista basc subratlla que “esperem una gran edició en este any si s’ha de jutjar pel nivell i l’interés suscitat per este reconegut concurs internacional”. Per part seua, Guijarro ha destacat que “en el jurat de la preselecció ens enfrontem a decisions molt difícils per l’alt nivell artístic i pianístic delsi les concursants inscrits. Augure un excel·lent concurs en aquesta XXIIª edició”.

La convocatòria estava dirigida a pianistes de qualsevol nacionalitat, nascuts a partir del 23 de juny de 1987, que han aportat documentació i un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts que s’avalua en la fase de preselecció.