- A partir del 13 de febrer i fins al 12 de juny, el museu de la Diputació obrirà excepcionalment les seues portes un dilluns de cada mes per a acollir la XV edició del cicle, amb el títol ‘Drets Socials Fonamentals’
- El cicle «servirà per a recordar que els drets socials no cauen del cel, que cal lluitar per aconseguir-los i que, si no anem amb cura, també els podem perdre», asegura la diputada del MuVIM, Glòria Tello
- ‘Lady Bird’, ‘Belfast’, ‘Uno de nosotros’, ‘El artista anónimo’ i ‘Una joven prometedora’ són les pel·lícules que formen part d’aquest cicle que pretén abordar la implantació dels drets socials en la societat actual
09/02/2023
El dilluns és el dia en què, habitualment, tanquen tots els museus. Però un dilluns de cada mes, des del 13 de febrer al 12 de juny, el MuVIM obrirà excepcionalment les seues portes per a acollir la quinzena edició del Cicle de Cinema Intergeneracional. Un cicle de cinema i debat que, amb el títol ‘Drets Socials Fonamentals’, vol reflexionar sobre el grau real d’implantació d’uns drets —els de segona generació o socials— que tots tenim teòricament garantits, però que són de difícil aplicació, com el dret a la vivenda o al treball, però també a la llibertat religiosa o la protecció de l’adolescent davant de pràctiques com l’assetjament escolar (bullying).
I per a propiciar eixa reflexió conjunta i intergeneracional, en el cicle es projectaran pel·lícules recents com ara ‘Lady Bird’, ‘Belfast’, ‘Uno de nosotros’, ‘El artista anónimo’ i ‘Una joven prometedora’. Cada pel·lícula anirà precedida per una breu presentació i completada amb un col·loqui posterior.
Una proposta col·laborativa
Glòria Tello, diputada responsable del MuVIM, ha destacat que un dels encerts d’aquesta proposta és que és resultat de la profitosa col·laboració entre institucions i organitzacions socials —fins i tot mèdiques— valencianes. I també i sobretot, «que el cicle vol fomentar el debat i l’intercanvi de parers entre distintes generacions, perquè les més joves es puguen beneficiar de l’experiència de les més majors, que visqueren en un món molt diferent al nostre, en el qual aquests drets no estaven ni tan sols reconeguts en la teoria. El cicle servirà per a recordar que els drets socials no cauen del cel, que cal lluitar per aconseguir-los i que, si no anem amb cura, també els podem perdre».
I és que aquest Cicle de Cinema Intergeneracional està organitzat conjuntament pel MuVIM i la FEVATED (Federació Valenciana d’Aules de Tercera Edat) i compta amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, de la Regidoria d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València, de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia, dels Amics de la Nau Gran, i de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.
Estan els drets fonamentals garantits?
La modernitat nasqué quan se li reconegueren a l’individu una sèrie de drets inalienables simplement pel fet de ser humà, més enllà del seu estatus social, adscripció política o confessió religiosa. Però, després d’un llarg recorregut històric, de lluites, avanços i, de vegades, també retrocessos, ¿fins a quin punt aquests drets que considerem assolits estan de veritat implantats i garantits?
Des del cicle ‘Drets Socials Fonamentals’ s’intentarà, aprofitant el potencial comunicatiu del llenguatge cinematogràfic, analitzar com d’instaurats estan realment alguns d’aquests drets, com ara la llibertat d’expressió, els drets de les dones, de la infantesa, de les persones amb diversitat funcional, la llibertat religiosa o el dret d’associació, la igualtat de gènere o els drets a la sanitat, l’habitatge, el treball i l’educació. Es tracta de propiciar una reflexió compartida, perquè la voluntat del cicle és crear i compartir espais de relació i comunicació entre generacions, uns espais que, progressivament, s’han anat perdent al llarg dels últims anys.
‘Lady Bird’, ‘Belfast’ i ‘Una joven prometedora’
El dia 13 de febrer es projectarà la cinta ‘Lady Bird’ (Greta Gerwig, 2017), que segueix la vida d’una adolescent al llarg del seu últim any d’institut, mentre tracta de trobar el seu camí, configurar la seua personalitat i definir-se com a adulta.
El 13 de març serà el torn de ‘Belfast’ (Kenneth Branagh, 2021), un drama ambientat a la convulsa Irlanda del Nord dels anys seixanta, on Buddy, un xiquet de nou anys, creix en un ambient de lluita obrera, canvis culturals i odi interreligiós. La cinta compta amb un repartiment que inclou Jamie Dornan, Caítriona Balfe o Judi Dench.
‘Uno de nosotros’ (Thomas Bezucha, 2020), amb Kevin Costner i Diane Lane, serà el film que centrarà la jornada del 3 d’abril. Un western adult, en el qual, després de la mort del seu fill, un xèrif retirat i la seua dona emprenen un viatge cap a Dakota del Nord per rescatar al seu net, ara sota la tutela d’una poderosa família.
Fins a Finlàndia viatjarem el dia 15 de maig amb la pel·lícula ‘El artista anónimo’ (Klaus Härö, 2018), una història de col·laboració intergeneracional entre un avi i el seu net amb el món de l’art per teló de fons.
I, per últim, el cicle es tancarà amb la cinta britànica ‘Una joven prometedora’ (Emerald Fennell, 2020), que se centra en la vida de Cassie, una jove amb una doble vida que està disposada a venjar-se d’aquells que truncaren el seu brillant futur.
Les sessions començaran a les 17 hores a la Sala d’Actes del museu, però el MuVIM obrirà les portes un quart d’hora abans, a les 16:45 h. Es podrà accedir per la porta situada en la Pèrgola del MuVIM.