- El president, Toni Gaspar, la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, la nostra diputa Dolors Gimeno, i representants sindicals participen en la lectura del manifest del 8M
- Entre les reivindicacions destaquen ampliar la inversió en polítiques d’Igualtat, fomentar vocacions tecnològiques des de la infància i l’ocupabilitat femenina i modificar ja la Llei del ‘Solo sí es sí’
- L’àrea d’Igualtat projecta un vídeo en el qual dones de diferents associacions, entre elles usuàries d’estos col·lectius, oferixen la seua particular visió sobre les necessitats del moviment feminista
08/03/2023
La Diputació de València ha commemorat el Dia Internacional de la Dona amb la lectura d’un manifest conjunt que ha visibilitzat les aportacions del feminisme a través de les seues associacions i ha reivindicat inversions creixents en polítiques d’igualtat, el foment de l’ocupabilitat de les dones i modificar immediatament la Llei del ‘Solo sí es sí’ per a evitar més rebaixes de condemna a agressors sexuals.
Amb el lema ‘Nosaltres, les dones, volem decidir’, l’àrea d’Igualtat que dirigix Eli García ha posat en marxa la campanya provincial del 8M amb un clar protagonisme dels diferents col·lectius que integren el moviment feminista. Fins a 15 dones han participat en l’audiovisual produït per la Diputació en el qual oferixen les seues aportacions per a construir “una societat més justa en la qual xiquets i xiquetes cresquen en igualtat d’oportunitats”.
El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha començat la lectura del manifest convidant a “afermar tots els avanços aconseguits i deixar de costat el soroll d’alguns sectors que senten amenaçats els privilegis adquirits en la societat masclista”. Gaspar ha celebrat eixos avanços del feminisme però no ha abandonat la reivindicació de tots els reptes pendents en matèria d’igualtat, en una societat en la qual ”persistixen les desigualtats, la discriminació i la violència contra les dones pel fet de ser-ho”, una xacra enfront de la qual “no caben tebieses i no és comprensible ser neutrals”.
La vicepresidenta Mª Josep Amigó ha agafat el testimoni per a aprofundir en la mirada feminista des de la qual “hem d’aconseguir pobles i ciutats de progrés on l’equitat siga un eix transversal de les polítiques públiques”. Per a això, el manifest defensa una economia sostenible i de proximitat que permeta “avançar en la transició ecològica i canviar de paradigma respecte a les cures de les persones”.
Treball en Xarxa i reivindicació
La diputada d’Igualtat, Eli García, ha insistit en la importància del treball conjunt en el repte que suposa aconseguir una igualtat efectiva entre homes i dones. En eixa línia treballa la Diputació amb projectes com la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, una plataforma provincial a la qual s’han sumat ja 163 ajuntaments; o el Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural, amb desenes d’accions concretes que podran subvencionar-se a través de la Xarxa i que dotaran a les entitats locals de nous instruments per a minimitzar les desigualtats i rols de gènere.
“Fins fa uns anys el pensament generalitzat era que la violència contra les dones era conseqüència d’actituds individuals i de l’àmbit privat”, ha recordat la diputada, qui a continuació ha llegit la part del manifest que reconeix els avanços conquistats pel feminisme, que han elevat esta violència masclista a la “categoria de problema social, amb l’obligació de donar resposta immediata des dels poders públics”.
Una resposta que ha d’arribar des de la reivindicació i el consens, per a signar acords com els que recull el manifest del 8M de la Diputació de València, expressats de viva veu per les diputades Pilar Sarrión, Carolina Mengual, Dolors Gimeno i Rocío Gil, i les representants sindicals Pilar Giménez, d’UGT, i Julia Arnal, del CSIF.
Entre les peticions, destaca la d’intensificar les polítiques encaminades a l’ocupació, l’apoderament i l’educació per a la igualtat d’oportunitats; plantejar sistemes de recopilació de dades desagregades per sexe per a comprendre i abordar les desigualtats; reforçar la coeducació i el foment de les vocacions tecnològiques des de la infància; instar el Govern d’España a impulsar iniciatives legislatives en l’àmbit laboral amb la finalitat de no discriminar la dona en la seua trajectòria professional; modificar la Llei del ‘Sólo sí es sí’ de manera immediata; situar les cures en el centre del debat públic; i fer dels nostres pobles llocs més amables i resilients al canvi climàtic, protegint especialment agricultores i ramaderes.
Les dones, protagonistes
En esta ocasió, l’acte del 8 de març organitzat per la Diputació ha convertit en protagonistes a les dones que se sumen a la lluita feminista des d’associacions i organismes, així com a les usuàries d’estos col·lectius. Dones com Andrea Climén, d’Alanna, qui considera que “ha d’haver-hi una bona organització social i política per a entendre el que passa als carrers i les famílies”; o com Emilia Bolinches, d’Acicom, que definix el feminisme com “un moviment amb una energia creativa i enriquidora per a entendre millor el món”.
Representants de diferents col·lectius i àmbits, cas de Rosa Mª Rodríguez, de Clásicas y Modernas, qui defensa que “la cultura és per a totes i per a tots i per això hem de rastrejar aquells espais en els quals la representació de les dones no és significativa”; o de Vicenta Alcácer, de l’Associació d’ames de casa i consumidors Tyrius, a qui no li agrada “que ens etiqueten o ens marquen rols per a dir-nos com hem de viure les nostres vides”.
Cadascuna de les responsables d’estos col·lectius, des de Hilando Vidas fins a Plena Inclusión, Por Ti Mujer o Dafemco, aporta la seua particular visió del moviment feminista i els seus reptes presents i futurs, com fan les representants sindicals d’UGT, CCOO i CSIF i usuàries de CAVAS i APIP-ACAM. I com a conclusió a les seues aportacions, la reivindicació d’una dona referent com és l’acadèmica i jurista Julia Sevilla: “volem ser ciutadanes de ple dret i poder arribar on els nostres desitjos, les nostres il·lusions i les nostres capacitats ens permeten”.
Bosc de Sororitat a l’Hospital General
De manera complementària a l’acte central de la Diputació amb motiu del Dia de la Dona, el jardí de l’Hospital General acull la instal·lació artística ‘Bosc de Sororitat’, amb 17 escultures teixides amb llana per més d’un centenar de dones de 14 municipis de la Serranía.
El diputat Ramiro Rivera ha participat, al costat de representants del personal mèdic del centre sanitari, en la presentació d’esta iniciativa de l’Associació Hilando Vidas, el col·lectiu liderat per Inmaculada Balaguer que, des d’un punt de partida artístic i comunal, visibilitza a les dones rurals i la important labor que exercixen als seus pobles.
El muntatge romandrà a l’esplanada central de l’Hospital General fins al pròxim 31 de març, i se suma a altres projectes duts a terme per Hilando Vidas en espais emblemàtics de la ciutat i els seus pobles, tots ells amb el component creatiu i l’essència reivindicativa de les dones serranes.